19:26 26.01.2018

Суд Англії відклав ухвалення рішення у борговій суперечці між Україною і РФ

2 хв читати
Суд Англії відклав ухвалення рішення у борговій суперечці між Україною і РФ

Апеляційний суд Англії за підсумками п'ятиденного розгляду апеляції України на рішення Високого суду Лондона за позовом Росії про стягнення заборгованості за єврооблігаціями на $3 млрд вирішив відкласти ухвалення остаточного рішення, повідомляється на веб-сайті Міністерства фінансів України.

"Сьогодні Апеляційний суд Англії завершив слухання за апеляційною скаргою України... Після завершення засідання судді відклали ухвалення рішення на пізніший термін. Про результати апеляційного розгляду буде повідомлено після оголошення Апеляційним судом Англії свого рішення", - зазначено в повідомленні.

При цьому Мінфін наголошує: Україна довіряє англійському судочинству і, як і раніше, впевнена в досягненні позитивного результату в судовому процесі.

Як повідомлялося, Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами, викупленими Росією в грудні 2013 року на кошти Фонду національного добробуту ($3 млрд - сам випуск та $75 млн - останній купонний платіж). Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних з комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг необхідно погасити до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості і до 1 січня 2016 роки не здійснила платіж на загальну суму $3,075 млрд у рахунок погашення та обслуговування належних Росії єврооблігацій.

Після цього, 17 лютого 2016 року, Мінфін РФ подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись з наявністю у неї зобов'язань за єврооблігаціями. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійсненою за незвичайних умов.

Водночас у рішенні суду зазначалося, що деякі положення у ньому потребують уточнення, є багато важливих питань, з якими суд має розібратися.

Відповідно, 26 травня 2017 року Високий суд Лондона задовольнив клопотання України про призупинення виконання рішення від 29 березня 2017 року до завершення розгляду апеляційної скарги України в Апеляційному суді (Court of Appeal).

Рішення Апеляційного суду Лондона в подальшому ще може бути оскаржене у Верховному Суді (Supreme Court).

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА