16:54 29.01.2018

Мінагропрод має намір на початку лютого 2018 р. впровадити програму підтримки молочних кооперативів

3 хв читати
Мінагропрод має намір на початку лютого 2018 р. впровадити програму підтримки молочних кооперативів

Міністерство аграрної політики та продовольства планує на початку лютого 2018 року впровадити програму підтримки молочних кооперативів з метою поліпшення якості молока.

"Ми запропонуємо у 2018 році програму з підтримки створення молочних кооперативів. Держава співфінансуватиме витрати на закупівлю обладнання для доїння та зберігання молока дрібними господарствами... Наразі ми фіналізуємо розробку цієї програми, проводимо консультації з переробними підприємствами, виробниками і, я думаю, нам потрібен іще тиждень, щоб завершити роботу над цією програмою", - повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк на прес-конференції в понеділок.

За його словами, частину коштів з програми підтримки фермерства на 1 млрд грн буде спрямовано на підтримку кооперативів, переважно молочних.

У Мінагропроді оцінюють мінімальні витрати на створення кооперативу в 150-200 тис. грн, зокрема витрати на придбання необхідного обладнання.

"Кооператив дає змогу придбати обладнання для доїння та зберігання молока, вартість якого для окремо взятого господарства буде захмарною. Обладнання дозволяє, збираючи такий самий обсяг молока, забезпечити належні умови його зберігання, що підвищить його якість, а відповідно - й ціну. Кооператив зможе сформувати товарну партію в 10 тис. тонн літрів, що зможе зацікавити переробні підприємства", - пояснив М.Мартинюк.

За інформацією міністерства, за умови формування товарної партії прибуток від реалізації молока може зрости на кілька гривень.

"Якщо ми говоримо про молоко від господарств населення, то в середньому ціна на молоко низької якості становить від 5,5 грн до 6 грн, молоко екстра-класу реалізується за 10 грн і більше. Молоко однакової якості за умови, що воно сформоване в належні товарні партії, може реалізовуватися на ринку з додатковим прибутком понад 2 грн", - зазначила заступник міністра агрополітики Олена Ковальова.

Крім того, в Мінагропроді зазначили, що до 2022 року Україна має перейти від стандартизації молока до технічного регулювання вимог до нього.

"Буде впроваджено показники біологічного забруднення, допустимого для використання молока в переробній харчовій промисловості. Це не означає, що у 2022 році ці норми почнуть діяти в повному обсязі. Ми дивитимемося на стан галузі і, якщо вона того потребуватиме, то після 2022 року ще буде імплементаційний період", - зазначив М.Мартинюк.

Він зауважив, що наразі жодних заборон на закупівлю молока в населення немає, і їх застосування не планується.

"Молоко як закуповувалося, так і закуповуватиметься. Жодні законодавчі зміни в цьому напрямі, жодні зобов'язання України перед ЄС не передбачають змін у цій сфері", - сказав перший заступник міністра.

Як повідомлялося, Мінагропрод відклав до липня 2018 року введення нового ДСТУ 3662:2015 "Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови", який спрямований на підвищення вимог до якості молока і дозвіл на використання молока другого сорту лише в певних цілях.

Міністерство оприлюднить документ із новими вимогами до якості молока та періодами набуття ними чинності для обговорення з громадськістю. Згідно з ним передбачено, що використання молока другого класу для технологічних процесів виробництва харчових продуктів після дворічного перехідного періоду буде обмежено, однак дозволено у виробництві нехарчових продуктів, наприклад кормів для тварин або казеїну. Отже, закупівлю молока в господарств населення буде продовжено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА