21:10 06.02.2018

"Укрспецекспорт" не отримував претензій до ремонту хорватських винищувачів МіГ-21

3 хв читати
"Укрспецекспорт" не отримував претензій до ремонту хорватських винищувачів МіГ-21

У державній компанії "Укрспецекспорт" заявляють, що претензій від Міністерства оборони Хорватії щодо виконаного ремонту винищувачів МіГ-21 немає, а появу неправдивої інформації про нібито претензії пов'язують із недобросовісною конкуренцією з боку Росії.

"На сьогодні ніякої офіційної претензії або рекламації Міністерства оборони Республіки Хорватія у ДК "Укрспецекспорт" немає. І ми змушені констатувати той факт, що поява неправдивої інформації зумовлена лише недобросовісною конкуренцією з боку Росії. Особливо в контексті того, що Хорватія запросила "Укрспецекспорт" узяти участь у тендері з виконання капітального ремонту 10 вертольотів Мі-171Ш Міністерства оборони Республіки Хорватія", - повідомила прес-служба "Укрспецекспорту" у вівторок увечері.

У рамках участі в зазначеному тендері "Укрспецекспорт" вчасно, з виконанням усіх необхідних формальностей, надав повний пакет документів, а представники Міноборони Хорватії перевірили можливості одного з українських підприємств виконувати капітальний ремонт вертольотів Мі-171Ш.

"Однак незважаючи на те, що українське підприємство має значно більший досвід із виконання капітального ремонту зазначеного типу авіаційної техніки, а також санкції Європейського Союзу стосовно Російської Федерації, за інформацією, отриманою з військового видання Defender.hr, АТ "Авіаційно-технічний центр", яке представляє інтереси Міністерства оборони республіки, уклало контракт з АТ "Вертольоти Росії", - поінформувала прес-служба "Укрспецекспорту".

Крім того, в компанії звернули увагу, що першоджерелом неправдивої інформації про винищувачі МіГ-21 є угорське видання Jutarnji Vijesti, яке посилається на свої джерела, а цитати з відповідного матеріалу потім поширили деякі "кремлівські ЗМІ".

Раніше джерело в оборонному секторі України сказало агентству "Інтерфакс-Україна", що чергова медійна кампанія навколо ремонту хорватських винищувачів Міг-21, забезпеченого українською стороною в рамках укладеного у 2013 році за підсумками перемоги в тендері Міноборони Хорватії контракту, зумовлена недобросовісною конкуренцією на світовому ринку озброєнь, а також пов'язана з потенціалом ВТС України у сфері модернізації авіатехніки.

"Контракт на виконання капітального ремонту та модернізації 12 винищувачів МіГ-21 ВПС тактичної авіації ППО Республіки Хорватія на потужностях ДП "Одеський авіаційний завод" було забезпечено в повній відповідності до вимог хорватської сторони. Якість авіаремонтних послуг підтверджено підписаним хорватським замовником актом приймання авіатехніки. Офіційних претензій і рекламацій замовника у зв'язку з якістю наданих авіаремонтних послуг українська сторона не отримувала", - зазначив співрозмовник агентства.

Джерело також зауважило: "Санкції ЄС стосовно РФ і припинення українсько-російської ВТС сформували нову ситуацію на ринку озброєнь у сегменті ремонту авіатехніки. Й потенціал ОПК України в цьому сегменті, зокрема на регіональному європейському ринку зброї, провокує несумлінну конкуренцію, а також чергові медійні кампанії".

Як повідомлялося, держкомпанія "Укрспецекспорт" у червні 2013 року виграла тендер Міноборони Хорватії на надання послуг з ремонту та модернізації літаків МіГ-21 для ВПС тактичної авіації ППО Республіки Хорватія. Крім України, в хорватському тендері також узяла участь Румунія. Згідно з умовами контракту, українська сторона зобов'язалася забезпечити ремонт на потужностях ДП "Одесавіаремсервіс", що входить до держконцерну "Укроборонпром", семи хорватських Міг-21, а також поставити хорватському замовнику ще п'ять відремонтованих МіГ-21, які є, за даними "Укрспецекспорту", власністю ДП "Одесавіаремсервіс". За даними з відкритих джерел, вартість угоди становила 80 млн кун (станом на червень 2013 р. $13,7млн/EUR10,5млн).

Улітку 2016 року хорватські ЗМІ повідомили про розпочате в Хорватії розслідування обставин укладеного за підсумками тендера контракту між Міноборони Хорватії та "Укрспецекспортом". Згідно з повідомленнями, розслідування хорватської військової поліції проводилося на тлі озвучених стосовно хорватських військових чинів підозр у корупції, а також у зв’язку з виявленими фактами технепридатності частини поставленої бойової авіатехніки. При цьому протягом останніх років скандальну закупівлю Хорватією модернізованих МіГ-21 в Україні активно обговорюють не лише хорватські, а й зарубіжні і, насамперед, румунські медіа.

Днями хорватські ЗМІ з посиланням на джерела у військовому відомстві написали про те, що Міноборони Хорватії нібито планує обміняти в української сторони МіГ-21 ВПС тактичної авіації ППО Республіки Хорватія, що пройшли "неякісний ремонт" в Україні в рамках укладеного у 2013 році контракту, на "справні".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА