13:06 14.02.2018

Кабмін визначив механізм і терміни передачі "Нафтогазом" ГТС і ПСГ "Магістральним газопроводам України"

2 хв читати
Кабмін визначив механізм і терміни передачі "Нафтогазом" ГТС і ПСГ "Магістральним газопроводам України"

Уряд України доручив НАК "Нафтогаз України" і Міністерству енергетики та вугільної промисловості після остаточного вирішення судового спору між "Нафтогазом" і "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі передати газотранспортну систему (ГТС) і підземні сховища газу (ПСГ) в господарське відання ПАТ "Магістральні газопроводи України" ("МГУ").

"Це останнє із зобов'язань уряду, яке дає можливість уже забезпечити реальні справи щодо проведення анбандлінгу та відділення транспорту від НАК і передачі цієї функції "Магістральним газопроводам", - прокоментував віце-прем'єр Володимир Кістіон ухвалення урядом в середу постанови "Деякі питання діяльності на ринку природного газу".

Він також звернувся до прем'єра з проханням додатковим протокольним рішенням доручити Міненерговугілля, "Укртрансгазу" і "МГУ" "невідкладно забезпечити виконання рішень, які випливають з цієї постанови".

"Це останнє наше рішення (щодо анбандлінгу - ІФ), і потрібна реальна робота щодо забезпечення його виконання", - наголосив В.Кістіон.

Водночас міністр фінансів Олександр Данилюк зазначив, що в проекті постанови "є деякі ризики для "Нафтогазу", тому попросив до кінця дня опрацювати цей документ.

Згідно з проектом постанови, наявним в агентства "Інтерфакс-Україна", органом управління ГТС, ПСГ та іншим державним майном, що обліковується на балансі "Укртрансгазу", визначено Міненерговугілля. Зокрема, йдеться про компресорні, газорозподільні та газовимірювальні станції, спеціалізований транспорт.

У документі міститься доручення "Нафтогазу" і його "дочці" "Укртрансгазу" в 20-денний термін після набуття чинності остаточними рішеннями Стокгольмського арбітражу передати Міненерговугілля ГТС і ПСГ, після чого міністерство має передати їх в господарське відання "МГУ".

Окрім того, на десять днів більше дається "Нафтогазу" і "Укртрансгазу", щоб вирішити питання відчуження власного майна "Укртрансгазу" "МГУ" на умовах, погоджених з останнім.

Згідно з проектом, "Нафтогаз" має до 1 червня 2018 року забезпечити передачу "Укртрансгазом" частини функцій "МГУ".

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" критикував підготовлений Міненерговугілля проект такого рішення Кабміну. На думку голови правління НАК Андрія Коболєва, передача ПСГ і непрофільних активів ПАТ "Укртрансгаз" до "МГУ" відштовхне іноземних партнерів від співпраці з Україною щодо управління ГТС.

Рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзитного спору "Нафтогазу" з "Газпромом" очікується до кінця лютого цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА