13:51 22.02.2018

Росія незаконно видобула 7,2 млрд куб. м українського газу - глава "Чорноморнафтогазу"

2 хв читати
Росія незаконно видобула 7,2 млрд куб. м українського газу - глава "Чорноморнафтогазу"

Росія за час після анексії Криму незаконно видобула 7,2 млрд куб. м природного газу, з яких майже половина - близько 3,5 млрд куб. м з Одеського газового родовища, повідомила глава правління ДАК "Чорноморнафтогаз", дочірньої компанії НАК "Нафтогаз України", Світлана Нєжнова в ефірі "Громадського".

"Видобуток газу на Одеському родовищі триває. До моменту анексії там було пробурено сім свердловин, потім - ще 11 свердловин. Родовища зараз використовується на повну. Нелегітимна влада Криму намагається викачати побільше газу звідти", - сказала С.Нєжнова.

Глава правління "Чорноморнафтогазу" не змогла прокоментувати повідомлення, що Росія нібито готова припинити видобуток газу на Одеському газовому родовищі. За її словами, відповідної заяви від офіційних російських органів не надходило.

"Росія від самого початку анексії знала, що це економічна зона України. Оскільки наближаються міжнародні суди, може, Росія вживати якихось заходів", - висловила припущення вона.

Після анексії Росією Криму в 2014 рік самопроголошена влада оголосила власністю Криму континентальний шельф півострова, а також майно ДАТ "Чорноморнафтогаз" і заявив про створення кримського республіканського підприємства "Чорноморнафтогаз", яке на початку 2018 року було реорганізовано в державне унітарне підприємство республіки Крим "Чорноморнафтогаз" . ДАТ у 2013 році видобуло 2,4 млрд куб. м газу, рік потому видобуток скоротився до 2 млрд куб. м, у 2015 році - до 1,844 млрд куб. м, у 2016 році - до 1,644 млрд куб. м

НАК "Нафтогаз України" залучив компанію Covington&Burling LLP (Нью-Йорк, США) до захисту своїх інтересів у рамках тяжби за втраченими кримськими шельфовими активами, і в лютому 2016 року він вручив РФ офіційне письмове повідомлення про інвестиційний спор у рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між країнами.

У вересні 2017 року "Нафтогаз України" повідомила про подання спільно з шістьма дочірніми компаніями у сформований при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі суд позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням РФ активів групи в АР Крим. Тоді "Нафтогаз", із посиланням на експертів, оцінював збитки групи в результаті окупації Криму на суму близько $5 млрд і очікував винесення судом рішення у справі до кінця 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА