16:58 02.03.2018

НБУ проти розширення мандату центробанку - Смолій

4 хв читати

Цінова і фінансова стабільність залишаються ключовими завданнями Національного банку України, визначеними його мандатом, і розширення цього мандата є недоцільним, заявив в.о. голови НБУ Яків Смолій.

"Ми сьогодні виходимо з того, що інфляція - ворог заощаджень людей і інвестицій бізнесу. Попри політичні заяви й коментарі, ми повинні робити все, що від нас залежить, щоб досягти поставлених завдань стосовно інфляції", - сказав він в інтерв'ю.

"Сьогодні дуже багато інформації з різних джерел, що, можливо, Нацбанк не допрацьовує, ні за що не відповідає або його мандат дуже вузький. Але, перш, ніж ухвалити рішення (про можливе розширення мандата - ІФ), повинен бути якийсь здоровий глузд: ніде в світі центральний банк не відповідає за економіку", - зазначив керівник центробанку.

Він уточнив, що тільки Федеральна резервна система в США може взяти на себе відповідальність за забезпечення робочих місць.

Я.Смолій також додав, що розширення мандата центробанку вимагає внесення змін не тільки в закон про НБУ, а й у Конституцію.

"Ми не прогнозуємо, що такі речі можуть відбутися", - сказав керівник центробанку.

Він зазначив, що в Нацбанку у прийнятті рішень щодо монетарної політики враховують, що висока облікова ставка не сприяє економічному розвитку, однак поки що з моменту її підвищення вартість кредитних ресурсів майже не змінилася. "Тобто ліквідність банківської системи дозволяє видавати кредити, і облікова ставка не є перешкодою", - вважає в.о. голови НБУ.

Він також відкинув можливість надання центробанком кредитів суб'єктам господарювання та пільгових умов банкам, щоб вони далі кредитували обраних клієнтів.

"Поняття пільгових умов не існує - є вартість ресурсу, і вона формується ринком. І привілей, дати тому чи іншому сектору нижче відсоток по кредиту, - це привілей самого комерційного банку, який працює з клієнтами", - підкреслив Я.Смолій.

Коментуючи недавню угоду "Укрзалізниці" з GE щодо оновлення локомотивного парку, в якій покупцем тепловозів на першому етапі замість "Укрзалізниці" виступив державний Укрексімбанк, в.о.голови НБУ повідомив, що участь регулятора полягало в наданні дозволу на недотримання окремих нормативів, так званих waivers.

Керівник центробанку пояснив, що Нацбанк може розглядати за зверненнями міністерств чи відомств питання надання waivers за деякими нормативам, наприклад, за розміром кредиту в одні руки, якщо мова йде про питання державної ваги. "У нас є право не застосовувати санкції за порушення нормативу. Це практика, яка нами використовується. Але тут немає економічної складової, що Нацбанк комусь дав кредит безкоштовно або за заниженими цінами. Це різні речі", - сказав Я.Смолій.

Він зазначив, що наразі у НБУ встановилася непогана координація з Кабінетом Міністрів, особливо, з Міністерством фінансів: починаючи з середини минулого року проводяться комунікації на постійній основі, постійні наради з обслуговування зовнішнього боргу, з внутрішніх запозичень та платіжного календаря. "У цьому році вже кілька разів зустрічалися з платіжного календаря цього року і склали вже прогноз по обслуговуванню запозичень на 2018 і 2019 роки", - повідомив в.о. голови Нацбанку.

Він додав, що здійснений в минулому році репрофайлінг ОВДП у портфелі Нацбанку знизить навантаження з обслуговування внутрішнього боргу, а підвищення облікової ставки не є проблемою для Мінфіну.

"У визначенні ставок за держзапозиченнями ключову роль грає не облікова ставка, а те, яка у внутрішнього ринку ліквідність, наскільки зовнішні інвестори готові вкладати кошти в українську економіку", - вважає Я.Смолій.

Він звернув увагу на зростання інтересу нерезидентів до покупки гривневих облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) в кінці січня - на початку лютого цього року.

На його думку, ризики від цього процесу невеликі, адже обсяги залучених в ОВДП коштів нерезидентів поки що незначні - менше 2% гривневих ОВДП в обігу, а Нацбанк викуповує зайву пропозицію валюти в резерви. Крім того, на відміну від кризи на ринку ОВДП в 1998 році, зараз в Україні курс гривні плаваючий, а не фіксований, і за активного припливу валюти в країну курс зміцнюється, що позбавляє нерезидентів, які інвестують гарячі гроші, стимулу їх заводити, пояснив керівник центробанку .

"Ми обговорили ризики з Мінфіном, і він поступово обмежує обсяг короткострокових ОВДП, що розміщуються на первинних аукціонах, і перемикається на більш довгі. Йому це повільно, але вдається", - зазначив Я.Смолій.

Він додав, що позитивно на ситуацію з держборгом могло би вплинути ухвалення бездефіцитного або профіцитного держбюджету. "Але з року в рік Верховна Рада ухвалює дефіцитний бюджет... Без нових запозичень і ролловера Мінфіну не обійтися", - констатував в.о. голови Нацбанку.

Він підкреслив, що критикована політиками висока вартість кредитних ресурсів багато в чому пов'язана з незавершеною судовою реформою, затягуванням з ухваленням законів про захист прав кредиторів, відносини з позичальниками, корпоративним управлінням державними банками і відсутністю інструменту для реструктуризації великого портфеля непрацюючих кредитів банків.

"Якби парламент зміг в короткий період проголосувати необхідні законопроекти, це стало б стимулом для більш вільного режиму кредитування", - сказав Я.Смолій.


Повністю текст інтерв'ю Я.Смолія читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА