19:45 02.03.2018

Європейські ринки акцій впали в п'ятницю на заявах Трампа про мита на сталь і алюміній

3 хв читати
Європейські ринки акцій впали в п'ятницю на заявах Трампа про мита на сталь і алюміній

Європейські фондові індекси завершили в мінусі торги в п'ятницю на побоюваннях зростання глобального протекціонізму після заяви американського президента Дональда Трампа про намір США ввести високі мита на імпорт сталі та алюмінію.

Зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 за підсумками торгів у п'ятницю знизився на 2,06% - до 367,13 пункту.

Британський FTSE 100 опустився на 1,47%, французький CAC 40 - на 2,39%, німецький DAX - на 2,27%, іспанська IBEX 35 - на 2,13%, італійський FTSE MIB - на 2,39%.

Напередодні президент США Дональд Трамп на зустрічі з главами американських металургійних компаній в Білому домі пообіцяв ввести значні мита на ввезення в країну алюмінію і сталі. Як очікується, мито на імпорт сталі складе 25%, алюмінію - 10%.

У відповідь на це Єврокомісія заявила, що в найближчі дні зробить пропозиції з контрзаходів щодо США, щоб врівноважити ситуацію.

Зокрема, Економічне об'єднання виробників сталі ФРН закликало Єврокомісію застосувати інструменти СОТ щодо США. На думку німецької організації, плани американського президента щодо мит на сталь і алюміній порушують правила організації.

Перспектива глобальних торгових воєн несприятлива в першу чергу для німецької економіки, значною мірою орієнтованої на експорт.

"Рішення Трампа стривожило ринки, - цитує MarketWatch аналітика London Capital Group Джаспера Лоулера. - Трейдери були сфокусовані на очікуваннях для процентних ставок і недавньої волатильності, і ніхто не був готовий до перспектив торговельних воєн".

Котирування акцій сталевиробників і автомобільних компаній стали лідерами падіння в п'ятницю.

Папери Thyssenkrupp подешевшали за підсумками торгів на 3,1%, ArcelorMittal - на 3,4%.

ArcelorMittal і Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation створили СП для покупки Essar Steel India Ltd., яке виставлено на продаж в рамках процедури банкрутства, повідомили дві компанії. Essar Steel є четвертим за величиною виробником сталі в Індії.

Вартість акцій Rio Tinto опустилася на 3,8%. Австралійський регулятор подав судовий позов проти Rio Tinto і двох колишніх топ-менеджерів компанії, звинувативши їх в тому, що вони ввели в оману інвесторів щодо вартості вугільних активів в Мозамбіку, придбаних у 2011 році за $ 4 млрд.

Котирування паперів Fiat Chrysler Automobiles, Daimler, PSA і BMW знизилися відповідно на 5,7%, 1,7%, 2% і 0,7%.

Ціна акцій британського Rolls-Royce Holdings зменшилася на 1,3% на побоюваннях, що введення високих мит на імпорт сталі та алюмінію в США торкнеться і британської промислової групи.

Капіталізація LafargeHolcim Ltd. знизилася на 7,5%. Компанія повідомила про списання активів вартістю 3,8 млрд швейцарських франків ($ 4,1 млрд), що включає списання гудвілу і переоцінку активів. У зв'язку з цим компанія зафіксувала чистий збиток у розмірі 1,68 млрд франків за підсумками 2017 року.

Гендиректор LafargeHolcim Ян Еніш представив нову стратегію на наступні п'ять років з новими фінансовими цілями. Компанія сфокусує діяльність на 35 ринках і продасть активи на суму не менше 2 млрд франків протягом 2019 року.

Ціна паперів фінської Rovio, розробника гри Angry Birds, впала на 9% на новинах, що глава ігрового підрозділу компанії Вільгельм Тат йде у відставку. Крім того, квартальні показники компанії виявилися гіршими за очікування ринку.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА