13:13 03.03.2018

"Нафтогаз" може домогтися арешту газу, що поставляється "Газпромом", з його подальшою реалізацією у разі невиплати боргу - Вітренко

2 хв читати
"Нафтогаз" може домогтися арешту газу, що поставляється "Газпромом", з його подальшою реалізацією у разі невиплати боргу - Вітренко

У разі відмови ПАТ "Газпром" виплачувати НАК "Нафтогаз України" присуджені Стокгольмським арбітражем $2,56 млрд українська компанія може домогтися арешту російського газу, що постачається до Європи з його подальшою реалізацією на біржі, повідомив головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"(Може бути заарештований - ІФ) газпромівський газ, що надходить до Німеччини. Німеччина -ліквідний ринок газу. Ми забираємо цей газ, продаємо його на біржі і отримуємо гроші. Все. Це так легко", - сказав він в ефірі телеканалу ZIK у п'ятницю ввечері.

Водночас Ю.Вітренко повідомив, що НАК не очікує відмови "Газпрому" від виплати "Нафтогазу" $2,56 млрд.

"Ми не очікуємо, що "Газпром" не виконає рішення арбітражу. Нам відомо, що у "Газпрому"- багато ліквідних активів в Європі, на які ми можемо накласти стягнення. Тому не думаю, що вони його не виконають", - додав він .

Раніше президент України Петро Порошенко доручив НАК "Нафтогаз України" і міністерствам країни домагатися арешту активів російського "Газпрому" у разі, якщо той відмовиться виплачувати кошти, присуджені на користь НАК Стокгольмським арбітражем.

Стокгольмський арбітраж 28 лютого 2018 року зобов'язав "Газпром" компенсувати НАК "Нафтогаз України" $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Таким чином, за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу "Газпром" має доплатити НАК $2,56 млрд.

За словами глави "Нафтогазу" Андрія Коболєва, НАК очікує від "Газпрому" оплату грошима, але готовий вислухати інші можливі пропозиції російської компанії із оплати зазначеної суми.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА