19:13 05.03.2018

НБУ наголошує на необхідності доопрацювання стратегії держбанків щодо низки питань

3 хв читати
НБУ наголошує на необхідності доопрацювання стратегії держбанків щодо низки питань

Національний банк України (НБУ) загалом позитивно оцінює розроблену Міністерством фінансів стратегію реформування державного банківського сектора, водночас наголошує на необхідності її доопрацювання з низки питань.

За словами заступника голови НБУ Катерини Рожкової, важливим для успішної імплементації зазначеної стратегії і передбаченого в ній поступового виходу держави з банківського ринку є вирішення питання підвищення операційної ефективності державних банків.

"Тут ми бачимо на сьогодні "неоране поле", де дуже багато потрібно працювати", - сказала вона під час круглого столу в Києві, організованого Центром економічної стратегії в понеділок.

Ще одне питання, що потребує, на думку Нацбанку, вирішення - необхідність додаткової капіталізації державних банків для досягнення стратегічних цілей і очікувана віддача на додатковий капітал.

"Ті розрахунки, які ми бачили, вони не є оптимістичними, і у нас виникають запитання...Якщо ми говоримо про приватизацію або часткову приватизацію і комерціалізацію держбанків, то ми маємо відокремити від держбанків соціальну функцію, інакше це буде бездонне море, куди можна вливати і вливати капітал, і при цьому не отримати жодного ефекту", - зазначила вона.

К.Рожкова додала, що наразі державним банкам не потрібна докапіталізація з позиції виконання пруденційних нормативів.

"Діагностика усього банківського сектору, включно із державними банками, виявила проблеми, і ці проблеми застарілі, вони були зарезервовані, під них був внесений капітал", - сказала вона.

Повертаючись до питання виконання державними банками соціальної функції і, відповідно, необхідність вливання додаткового капіталу, К.Рожкова зазначила, що, за оцінками НБУ, такі наміри зазвичай коштують дуже дорого.

"Я вважаю, що такі речі необхідно відокремлювати від банків, оскільки для виконання соціальної функції або функції казначейства держпідприємства не повинні бути банком. Тоді (у держбанків - ІФ) зникає питання про нормативи і достатність капіталу, (у держави - ІФ) необхідність випускати цінні папери та обслуговувати їх. Багато в чому зникне необхідність", - пояснила свою точку зору банкір.

Крім того, важливим і таким, що потребує вирішення, за оцінками Нацбанку, є також питання фінансування державних стратегічних підприємств і державних монополій.

"Сьогодні ми, НБУ, поки що не бачимо вирішення цього питання. Замість цього ми бачимо збільшення фінансування держпідприємств через держбанки, що призводить до порушення цими банками економічних нормативів, таких як кредити в одні руки", - зазначила вона.

Заступник голови НБУ при цьому нагадала, що в пріоритеті регулятора на 2018 рік, з позиції пруденційного блоку, дві основні мети: робота з поганими активами і робота з бізнес-моделями банків. Відповідно, Нацбанк має намір посилити увагу до розроблених банками бізнес- і стратегічних моделей, а також до того, наскільки вони будуть дотримуватися, і наскільки, реалізуючи їх, банки дотримуватимуться банківського законодавства.

К.Рожкова також звернула уваги не дії "Укрпошти" із надання фінансових послуг і відсутності згадування в стратегії можливості синергії поштового оператора з держбанками.

"З державницької позиції, ми так і не отримали відповіді на запитання - де буде синергія з "Укрпоштою"... Ви знаєте, що "Укрпошта" сьогодні правдами і неправдами, прямими і обхідними шляхами намагається зайти на банківський ринок. Вона хоче отримати ліцензію, вона перетягує на себе якісь фінансові послуги. Можливо, це і непогано, але при цьому вона продовжує розвивати і модернізувати свою мережу, витрачає бюджетні кошти, тоді як ми на сьогодні маємо дуже розвинену мережу державних банків, де, можливо, варто було б шукати якусь синергію. Є необхідність і далі говорити з Міністерством фінансів з цього приводу", - сказала заступник голови НБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА