19:35 07.03.2018

"Газпром" виплатить "Нафтогазу України" нараховану Стокгольмським арбітражем суму в повному обсязі

2 хв читати
"Газпром" виплатить "Нафтогазу України" нараховану Стокгольмським арбітражем суму в повному обсязі

Президент України Петро Порошенко переконаний, що російський "Газпром" у повному розмірі виплатить НАК "Нафтогаз України" $2,56 млрд за підсумками двох арбітражних суперечок у Стокгольмському арбітражі, і вважає, що саме це питання має геополітичне значення.

"Перш за все, я не маю жодного сумніву, що Україна отримає все до копійки. Я заявляю, що це питання абсолютно не про гроші. Це питання має геополітичне значення... Позиція Російської Федерації про те, що вона не платитиме - це слабка позиція. Як у нас кажуть: після бійки кулаками не махають", - сказав він в інтерв'ю українським телеканалам у середу ввечері, відповідаючи на запитання щодо рішення Стокгольмського арбітражу.

П.Порошенко також додав: "Головний підсумок нашої перемоги полягає в тому, наскільки була об'єднана нація".

Президент нагадав, що Росія, влаштовуючи останню кризу, домагалася того, щоб Україна порушила свої зобов'язання із транзиту газу до ЄС. Після його призову до українців приєднатися до ініціативи "Нафтогазу" "прикрутити" і менше використовувати газ, Україна цього ж дня скоротила споживання цього ресурсу на 14%, але не скоротила його транзит до ЄС. Цим Україна показала себе відповідальним і надійним партнером.

"Зараз подивіться, як реагує світ. Україна, яка повністю виконує свої обов'язки і відповідально ставиться до своїх обов'язків, Україна яка заздалегідь попередила всіх європейських партнерів, що це може бути, але ми зробимо все, щоб виконати свої зобов'язання, і Росія, яка відмовилася виконувати рішення Стокгольмського арбітражу і навіть намагалася у звичній для себе манері сісти на газовий шантаж. Скажіть мені, будь ласка, хто далі довірятиме Росії як надійному газопостачальнику, хто підтримуватиме "Північний потік-2", якщо Росія намагається продовжувати використовувати газ... як хабар або інструмент політичного тиску?", - сказав П.Порошенко.

Глава держави висловив переконання, що в цьому питанні Україна перемогла.

"Ми блискуче продемонстрували нашу єдність. Боротьба не закінчилася, але кризу подолано і ми в ній перемогли", - зазначив П.Порошенко.

Президент наголосив, що Україна "робитиме максимум можливого, щоб диверсифікувати свої енергопостачання, так само має зробити і ЄС".

Як повідомлялося, наприкінці лютого завершився багаторічний спір між компаніями в Стокгольмському арбітражі, який зобов'язав "Газпром" доплатити НАК "Нафтогаз України" $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Таким чином, за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу "Газпром" має доплатити НАК $2,56 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА