13:09 14.03.2018

Кабмін пропонує ВР розширити перелік підтримуваних ЕКА видів госпдіяльності

2 хв читати
Кабмін пропонує ВР розширити перелік підтримуваних ЕКА видів госпдіяльності

Кабінет Міністрів України затвердив із подальшим доопрацюванням зміни до закону про Експортно-кредитне агентство (ЕКА), який розширює перелік видів господарської діяльності, що підлягають підтримці ЕКА.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу. "Ми вносимо зміни до чинного законодавства про ЕКА, щоб зробити його роботу прозорішою, ефективнішою, такою, що відповідає міжнародним практикам і стандартам", - зазначила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник Наталія Микольська.

Згідно з текстом законопроекту, який має агентство "Інтерфакс-Україна", у документі також пропонується встановити право уряду визначати орган, який здійснюватиме нагляд за фінансовою діяльністю ЕКА.

Водночас у пояснювальній записці до законопроекту, яку також має агентство, документ пропонує змінити норми закону щодо корпоративного управління ЕКА.

"Існування окремих норм законодавства щодо корпоративного управління ЕКА порівняно з іншими господарськими товариствами, в статутному капіталі яких понад 50% акцій (частки) належать державі, не є доцільним. У зв'язку з цим детальні норми корпоративного управління будуть визначені в статуті ЕКА", - йдеться в пояснювальній записці.

Крім того, чинна редакція закону про ЕКА встановлює виключно за наглядовою радою право ініціювати передачу функцій іншій установі, тоді як пропоновані зміни віддають це право правлінню ЕКА за погодження з наглядовою радою.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко 28 грудня 2016 року підписав закон "Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту", що передбачає створення в Україні ЕКА.

Згідно із законом, до сфери діяльності ЕКА входить підтримка експорту робіт, послуг українського походження, а також низки товарних груп переробної промисловості. При цьому закон передбачає перелік секторів промисловості, які можуть претендувати на підтримку ЕКА. У 2016 році МЕРТ оцінював частку секторів, що входять до цього переліку, в 16,5% загального експорту українських товарів.

Засновником та акціонером, якому належить не менше ніж 50% статутного капіталу +1 акція, є держава в особі Кабміну. Водночас у законі про держбюджет на 2017 рік не було передбачено фінансування ЕКА, тоді як у 2018 році на ці цілі було передбачено 200 млн грн. Це на 146 млн грн менше, ніж необхідно для створення такої інституції, за оцінками МЕРТ.

Торгпред України раніше заявляла, що чекає на перші пробні продукти ЕКА наприкінці 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА