12:11 21.03.2018

Контракт із Boeing на постачання 5 літаків є прямим замовленням

3 хв читати
Контракт із Boeing на постачання 5 літаків є прямим замовленням

Контракт на постачання п'яти літаків серії Boeing 737 MAX, які нова українська авіакомпанія SkyUp (Київ) замовила у концерну Boeing, є прямим замовленням самої компанії.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили в прес-службі авіакомпанії, відповідаючи на запитання про механізм придбання та постачання лайнерів.

"Це пряме замовлення від компанії на постачання літаків", - сказав співрозмовник агентства.

Щодо джерела фінансування в прес-службі зазначили, що це - комерційна закрита інформація.

Як повідомлялося, 20 березня SkyUp Airlines заявила про підписання контракту з Boeing на суму $624 млн на виробництво п'яти високотехнологічних літаків серії Boeing 737 MAX, проте деталей компанія не повідомила, зазначивши лише що: "В українській авіації угод такого масштабу не було протягом останніх десяти років. SkyUp Airlines є першою авіакомпанією в Україні, яка підписала контракт на постачання літаків нового покоління Boeing 737 MAX та внесла перший транш". Замовлення містить два повітряні судна нового покоління Boeing 737 MAX 8 і три середньомагістральні авіалайнери Boeing 737 MAX 10. Постачання перших п’яти літаків безпосередньо із заводу в Сіетлі очікується в 2023 році.

Згідно з умовами контракту, передбачена опція дозамовлення ще п’яти літаків цих самих моделей з аналогічними термінами постачання.

Водночас деякі експерти в коментарях агентству "Інтерфакс-Україна" зауважили, що постачання зазначених літаків, найімовірніше, здійснюватиметься не безпосередньо, а через лізингову компанію, що є традиційним для авіаринку.

"У відомих умовах українського банківського кредитування та маржинальності туристичного бізнесу, мені здається, найближче до істини - лізинг. Навіть олігархи навряд чи зважаться на такі інвестиції", - зазначив авіаексперт Андрій Ярмак.

Із ним згоден й інший фахівець Сергій Хижняк, який зазначає, що, як правило, такі придбання здійснюються через лізингові компанії.

Інформоване джерело, близьке до регулятора авіагалузі, окрім іншого, засумнівалося в наявності в Україні осіб, олігархів, які могли б безпосередньо профінансувати такий обсяг коштів. При цьому співрозмовник зазначив, що якби це було так, ними навряд чи були б заявлені засновники компанії.

Крім того, ще на першій прес-конференції авіакомпанії SkyUp у грудні 2017 року її генеральний директор Євген Хайнацький повідомив, що на старті флот компанії налічує три Boeing 737-800 NG, які, як пізніше уточнив він виданню "Дело", експлуатуватимуться на умовах сухого лізингу. Майбутнє постачання літаків, за його словами, також розглядалося на умовах сухого операційного лізингу.

ТОВ "Авіакомпанія "Скайап" зареєстровано в Києві в червні 2016 року. Засновником SkyUp є ТОВ "ACS-Україна" Тетяни та Юрія Альби, яким також належить туроператор JoinUp!

Компанія планує розпочати польоти з квітня 2018 року. У перший рік роботи планується виконання міжнародних чартерних рейсів, а також відкриття регулярних внутрішніх і міжнародних рейсів. Із середини літа планується запуск перших регулярних рейсів за маршрутами Київ – Одеса і Харків – Одеса, також буде відкрито продаж на міжнародні рейси до Барселони та Ларнаки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА