15:58 21.03.2018

Газпром готує позов у міжнародний арбітраж у зв'язку з $6,6-мільярдним штрафом АМКУ

2 хв читати
Газпром готує позов у міжнародний арбітраж у зв'язку з $6,6-мільярдним штрафом АМКУ

"Газпром" (MOEX: GAZP) готує позов у міжнародний арбітраж у зв'язку зі штрафом Антимонопольного комітету України (АМКУ) на суму 172 млрд гривень ($6,6 млрд за поточним курсом).

Згідно з інформацією від "Газпрому", "повідомлення, що з'явилися, про стягнення Україною з "Газпрому" грошових коштів свідчать про продовження спроб незаконного вилучення майна "Газпрому" під виглядом виконання рішення Антимонопольного комітету України 2016 року про накладення штрафу".

"Газпром" не визнає правомірність накладення штрафу і вважає ці дії України порушенням його прав, зокрема гарантованих російсько-українською міжурядовою Угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27.11.1998 року", – йдеться в повідомленні російської компанії.

"Газпром" раніше вже направив Україні повідомлення про порушення українською стороною своїх зобов'язань щодо захисту інвестицій і наразі готує відповідний позов для звернення в міжнародний арбітраж", – зазначає управління інформації "Газпрому".

Місяць тому в повідомленні за підсумками розгляду Стокгольмським арбітражем позову "Нафтогазу України" до "Газпрому" про дотримання умов контракту на транзит, "Газпром" повідомляв: "За підсумками розгляду арбітраж відхилив вимоги "Нафтогазу" про збільшення тарифу на транзит газу і про зміну контракту згідно з українським законодавством. Арбітраж встановив, що контракту не підлягають застосуванню положення ні європейського, ні українського антимонопольного законодавства".

У січні 2016 року Антимонопольний комітет України ухвалив рішення оштрафувати "Газпром" на 85 млрд грнз а зловживання монопольним становищем на українському ринку транзиту природного газу. Потім це рішення було кілька разів підтверджено українськими судами, при цьому сума штрафу зросла до 172 млрд грн. за рахунок пені за його несплату. Господарський суд Києва в березні 2017 року постановив стягнути цю суму з російської компанії на підставі судового рішення.

АМКУ в квітні направив до Державної виконавчої служби заяву про відкриття виконавчого провадження про примусове стягнення з "Газпрому" 172 млрд грн. Державна виконавча служба України у травні відкрила провадження щодо стягнення штрафу та арешту майна "Газпрому" на території країни. Вже почався арешт активів, що належать "Газпрому" в Україні. До переліку таких активів потрапило майно компаній "Газпром збут Україна" і "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України", а також акції "Інститут ПівдНДІГІпрогаз" і "Газтранзиту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА