21:17 21.03.2018

ЄК очікує виконання "Газпромом" рішення Стокгольмського арбітражу

2 хв читати
ЄК очікує виконання "Газпромом" рішення Стокгольмського арбітражу

Стокгольмський арбітраж зіграв важливу роль у відносинах "Газпрому" і "Нафтогазу України", заявив заступник голови Єврокомісії щодо Енергетичного союзу Марош Шефчович на слуханнях в середу в Брюсселі в комітеті Європейського парламенту з питань промисловості, досліджень та енергетики.

"Європейська комісія тільки вітає рішення Стокгольмського трибуналу щодо угоди про постачання і транзит газу між "Нафтогазом" і "Газпромом". Єврокомісія очікує, що обидві сторони будуть поважати це рішення і що різні положення цього рішення дозволять запустити торговельні відносини між "Нафтогазом" і "Газпромом", - сказав заступник голови Єврокомісії.

"Але ми не можемо не відчувати занепокоєння в зв'язку з останнім розвитком ситуації між "Газпромом" і "Нафтогазом" після рішення арбітражу 29 лютого. Відомо, що "Газпром" виявив ініціативу щодо розірвання газового контракту як з постачання, так і транзиту. Якщо це відбудеться, ми вважаємо, що потрібно буде діяти згідно з передбаченою процедурою, враховуючи права та обов'язки обох сторін і беручи до уваги наслідки для третіх сторін, зокрема, для держав-членів", - продовжив М.Шефчович.

"Ми вважаємо, що в інтересах "Газпрому" і "Нафтогазу", а також Росії і Європейського союзу поважати рішення Стокгольмського суду. Потрібно уникати ескалації і потрібно також стежити за тим, щоб "Газпром" поважав положення цього рішення, включаючи виплату 2,6 млрд доларів "Нафтогазу" і щоб "Газпром продовжував енергопостачання", - підкреслив заступник голови ЄК.

М.Шефчович висловив надію, що будь-які заходи, що вживаються різною владою, не торкнуться транзитного газу.

"Це було б повністю контрпродуктивно і завадило б вирішенню нинішньої ситуації. І обидві сторони обіцяли мені, що цього не буде", - пояснив він.

"Комісія, зрозуміло, готова сьогодні зіграти свою роль у переговорах", - запевнив М.Шефчович.

Він нагадав, що Україна активувала 1 березня механізм раннього запобігання кризовим ситуаціям в енергетиці згідно з Угодою про асоціацію з ЄС після того, як замовлений газ не був поставлений.

"Це перший раз, коли цей механізм був активований і комісія негайно відреагувала. У мене були двосторонні бесіди з українським прем'єр-міністром Гройсманом, з генеральним директором "Нафтогазу" Коболєвим і з російським міністром енергетики Новаком", - повідомив М.Шефчович.

Він зазначив, що також були технічні консультації і Єврокомісія теж активувала всі відповідні механізми.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА