12:47 26.03.2018

Експорт ягід з України до 2020 року може сягнути 57 тис. тонн - експерт

2 хв читати
Експорт ягід з України до 2020 року може сягнути 57 тис. тонн - експерт

Загальний експорт ягід разом із "дикоросами" з України до 2020 року може сягнути 57 тис. тонн, прогнозує економіст інвестиційного відділу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Згідно з його доповіддю під час конгресу Global Berry у Роттердамі, оприлюдненою на Facebook-сторінці Української плодоовочевої асоціації (УПОА), експорт культивованих м'яких ягід до 2020 року ймовірно сягне 40 тис. тонн, а загальний експорт ягід разом із "дикоросами" - 57 тис. тонн.

"Частка свіжих ягід у структурі експорту культивованих ягід (тобто всіх ягід без "дикоросів") сягне 40-44% за обсягами і перевищить 60% - за вартістю", - зазначив експерт.

Український експорт культивованої лохини (чорниці) до кінця 2020 року може сягнути 8 тис. тонн. При цьому, за прогнозами А.Ярмака, експортний обсяг дикої чорниці скоротиться до 15 тис. тонн.

Згідно з даними експерта, за чотири роки Україна збільшила експорт культивованих ягід у 19 разів (без урахування "дикоросів"), експорт свіжих ягід зріс у 17 разів.

"По-перше, втрата російського ринку стимулювала українських фермерів шукати більш прибуткові ніші. По-друге, зменшення доходів населення також змусило багатьох людей шукати способи заробити більше грошей - і звернути увагу на ягідництво. По-третє, українські збирачі ягід, що перебували на заробітках у Польщі, здобули там великий досвід і після повернення в Україну багато з них розпочали свій невеликий бізнес", - пояснив причини зростання А.Ярмак.

Найбільш стрімко, згідно з доповіддю, зростає частка малини - з 7% у 2014 році до 29% у 2017. У структурі експорту культивованих ягід частка малини сягнула майже 60% (без урахування "дикоросів").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА