Експорт ягід з України до 2020 року може сягнути 57 тис. тонн - експерт

Загальний експорт ягід разом із "дикоросами" з України до 2020 року може сягнути 57 тис. тонн, прогнозує економіст інвестиційного відділу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.
Згідно з його доповіддю під час конгресу Global Berry у Роттердамі, оприлюдненою на Facebook-сторінці Української плодоовочевої асоціації (УПОА), експорт культивованих м'яких ягід до 2020 року ймовірно сягне 40 тис. тонн, а загальний експорт ягід разом із "дикоросами" - 57 тис. тонн.
"Частка свіжих ягід у структурі експорту культивованих ягід (тобто всіх ягід без "дикоросів") сягне 40-44% за обсягами і перевищить 60% - за вартістю", - зазначив експерт.
Український експорт культивованої лохини (чорниці) до кінця 2020 року може сягнути 8 тис. тонн. При цьому, за прогнозами А.Ярмака, експортний обсяг дикої чорниці скоротиться до 15 тис. тонн.
Згідно з даними експерта, за чотири роки Україна збільшила експорт культивованих ягід у 19 разів (без урахування "дикоросів"), експорт свіжих ягід зріс у 17 разів.
"По-перше, втрата російського ринку стимулювала українських фермерів шукати більш прибуткові ніші. По-друге, зменшення доходів населення також змусило багатьох людей шукати способи заробити більше грошей - і звернути увагу на ягідництво. По-третє, українські збирачі ягід, що перебували на заробітках у Польщі, здобули там великий досвід і після повернення в Україну багато з них розпочали свій невеликий бізнес", - пояснив причини зростання А.Ярмак.
Найбільш стрімко, згідно з доповіддю, зростає частка малини - з 7% у 2014 році до 29% у 2017. У структурі експорту культивованих ягід частка малини сягнула майже 60% (без урахування "дикоросів").