20:35 27.03.2018

Одеська ОДА попросить Кабмін виділити 117 млн грн на ремонт аварійних дамб на Дунаї

3 хв читати
Одеська ОДА попросить Кабмін виділити 117 млн грн на ремонт аварійних дамб на Дунаї

Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов звернеться до Кабінету Міністрів Україна з проханням виділити близько 117 млн грн на ремонт аварійних дамб і шлюзів на Дунаї в Одеській області.

Як повідомляє у вівторок прес-служба Одеської ОДА, кошти пропонується вилучити з резервного фонду Кабінету Міністрів або з природоохоронного фонду Міністерства екології.

"У нас є певна кількість гідротехнічних споруд уздовж Дунаю. Це шлюзи та дамби. Більшість із них перебуває в аварійному стані. Навіть не просто в аварійному, а в такому, що в будь-який момент із ними щось може статися", - наводить слова М.Степанова прес-служба ОДА

Він зазначив, що краще один раз вжити запобіжних заходів і відремонтувати гідротехнічні споруди, ніж ліквідувати наслідки можливої катастрофи.

Остаточне звернення до Кабміну буде сформульовано за результатами засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та уточнення розрахунків щодо ремонту і реконструкції захисних дамб і шлюзів.

"Цього року діє відповідна обласна програма, ми заклали 23 млн грн в обласному бюджеті на розчищення річок. Але все, що стосується цих гідротехнічних споруд, - це виключно кошти державного бюджету. Наступного тижня ми проведемо відповідне засідання комісії ТЕБ і НС і подамо відповідні документи", - додав М.Степанов.

Як повідомляє ОДА, наразі в Одеській області мобілізовано сили рятувальників і місцевої влади на випадок підтоплення.

Як повідомлялося, в серпні 2017 року Одеська ОДА вже готувала документи щодо відновлення захисних споруд уздовж Дунаю. Тоді озвучувалося, що в разі паводку в небезпеці можуть опинитися 33 населені пункти, автодороги і сільгоспугіддя. Загальна площа ймовірного затоплення - 80 тис. га.

За даними директора ДП "Одеська об'єднана дирекція будівництва водогосподарських об'єктів" Георгія Бузіяна, нині не здійснюється навіть поточний догляд за спорудами. В результаті відбувається інтенсивне руйнування дамби на 108-му км біля села Матроска Ізмаїльського району і на 101-105-му км біля міста Ізмаїла. Також у критичному стані перебуває шлюз-регулятор, від якого залежить доля озера Ялпуг і питний водозабір міста Болграда.

Захисні споруди Дунаю будували ще в 30-50-х роках ХХ століття. Здебільшого це земляні насипи, які з часом почали просідати. За даними ОДА, з 225 км дамби 115 км необхідно зміцнювати, а з 13 шлюзів-регуляторів половина потребує ремонту. Останнього разу кошти на реконструкцію споруд виділяли з державного бюджету не менше ніж чотири роки тому.

За попередніми підрахунками, повне відновлення захисних споруд Дунаю коштуватиме 790 млн грн.

У вересні 2013 року внаслідок безперервних дощів на півдні Одеської області прорвало дамбу на річці Когильник. Тоді ДСНС довелося евакуювати близько 600 людей. Багато сімей втратили будинки, постраждала інфраструктура.

Навесні 2013 року Одеська область вже порушувала питання про критичний стан захисних споруд Дунаю. Тодішній екс-голова нині ліквідованого Міністерства з надзвичайних ситуацій Віктор Балога просив екс-прем'єр-міністра України Миколу Азарова виділити 65 млн грн для проведення робіт із реконструкції дамби уздовж української ділянки річки Дунай, а також для ремонту кількох шлюзів, що перебувають в аварійному стані.

Практично таку ж суму (67 млн грн) уряд виділяв на ці роботи в 2010 році, коли главою МНС був Нестор Шуфрич.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА