19:48 29.03.2018

"Нафтогаз" у квітні може почати процес стягнення з Газпрому боргу $2,6 млрд

2 хв читати
"Нафтогаз" у квітні може почати процес стягнення з Газпрому боргу $2,6 млрд

НАК "Нафтогаз України" вже в квітні може почати процес стягнення з ПАТ "Газпром" (РФ) боргу $2,6 млрд на виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, повідомив головний комерційний директор НАК компанії Юрій Вітренко.

"(Процес звернення до судів - ІФ) може початися найближчим часом, вже в квітні. Ми попередили їх", - сказав він в ефірі "24 каналу" в середу увечері.

За його словами, процес стягнення може зайняти до півроку, водночас НАК розраховує на сумлінне виконання російською компанією рішення арбітражу в найближчим часом. При цьому він уточнив, що "Газпром" поки що не подав апеляцію на рішення арбітражу щодо транзитної угоди.

"З юридичної точки зору навіть якщо б вони вже подали апеляцію, вона не зупиняє виконання рішення арбітражного трибуналу. Тобто вони повинні заплатити нам ці гроші, а потім чекати півтора року поки їх апеляція буде розглянута і прийнято відповідне рішення", - додав він.

Ю.Вітренко, зокрема, не виключив можливість арешту газу російської компанії в підземних сховищах Європи або акцій оператора "Північний потік" в швейцарському суді для стягнення боргу.

Раніше міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що примусове стягнення штрафу з "Газпрому" за рішенням Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма буде найближчим часом.

При цьому заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов повідомив, що компанія відобразить в звітності за 2017 рік резерв на виплати $2,6 млрд на адресу "Нафтогазу України" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Як повідомлялося, в кінці лютого Арбітражна палата Стокгольма задовольнила позовні вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо "Газпрому" через порушення контрактних зобов'язань щодо транзиту російського газу через Україну. Суд ухвалив рішення про сплату компенсації обсягів, які були недопоставлено, проте "Газпром" не виконує рішення суду.

Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу України" $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту.

Таким чином, за підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний доплатити НАК $2,56 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА