09:44 30.03.2018

Співробітники "Запоріжжяобленерго" перекривали центральний проспект Запоріжжя з вимогою виплати боргів із зарплати

2 хв читати

Більше ніж 100 співробітників ПАТ "Запоріжжяобленерго" вдруге за останні три місяці перекривали проїжджу частину центрального проспекту Запоріжжя, вимагаючи виплати 230 млн грн боргу із зарплати.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", близько 40 хвилин протестувальники переходили проспект Соборний на пішохідному переході з плакатами "НКРЕКП знецінює нашу працю", "Квартплата частіше, ніж зарплата", "Кому потрібно розганяти "Запоріжжяобленерго", а також скандуючи "Зарплату! Зарплату!".

Унаслідок акції на центральному проспекті Запоріжжя утворилися великі транспортні затори.

Як розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" протестувальники, на сьогодні підприємство не виплатило їм зарплату за вересень, грудень і січень - повністю, за листопад - на 30%, а в четвер після акції протесту енергетики отримали ще близько 10% зарплати за лютий.

"Наразі з урахуванням часткових виплат борг підприємства "Запоріжжяобленерго" перед колективом становить близько 230 млн грн", - уточнили агентству в керівництві компанії.

Як розповіла агентству "Інтерфакс-Україна" голова профспілкової організації ПАТ "Запоріжжяобленерго" Олена Ковальчук, енергокомпанія не в змозі платити своєму колективу зарплату, оскільки існує так званий нульовий алгоритм, встановлений Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), згідно з яким усі зароблені ПАТ "Запоріжжяобленерго" кошти перераховуються державному підприємству "Енергоринок" як погашення боргів, що утворилися багато років тому.

Також протестувальники стверджують, що існує загроза енергетичної і техногенної катастрофи в регіоні через тривалу відсутність ремонту енергомереж.

"Виходить, що борги підприємства погашаються, зокрема, за рахунок зарплат його працівників. Ми неодноразово зверталися до влади різних рівнів, зокрема і до Кабміну з вимогою втрутитися в ситуацію. Просили скасувати цей "нульовий алгоритм", який не дозволяє зібрати гроші на рахунки підприємства, а отже, якісно обслуговувати енергомережі регіону", - розповіла О.Ковальчук.

За її словами, протестувальники в четвер чекали на зустріч із прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом, який начебто мав був прибути до Запоріжжя 29 березня з конкретними рішеннями (це нібито пообіцяв колективу "Запоріжжяобленерго" голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль під час акції протесту 22 березня).

"Завтра в Запорізькій облдержадміністрації відбудеться розширене засідання, де ми вимагатимемо у влади, зокрема Кабміну, оголосити надзвичайну ситуацію в Запорізькій області, оскільки на сьогодні всі місцеві енергосистеми тримаються на чесному слові - їх нема за що і нема кому ремонтувати. З підприємства звільнилося 25% співробітників. Промисловий регіон у будь-який момент може залишитися без світла, і це загрожує техногенною катастрофою", - наголосила О.Ковальчук

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА