16:22 30.03.2018

Порошенко підписав закон про стабілізацію діяльності "Чорноморнафтогазу" у зв'язку з тимчасовою окупацією території

2 хв читати
Порошенко підписав закон про стабілізацію діяльності "Чорноморнафтогазу" у зв'язку з тимчасовою окупацією території

 Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації діяльності державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України".

"Документ передбачає продовження терміну дії спеціальних дозволів на користування надрами, наданих суспільству на ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території України, а також заборону до 1 січня 2019 року порушення справ про банкрутство товариства і припинення провадження у справах, до 1 січня 2017 року", - повідомляє в п'ятницю вдень прес-служба глави Української держави.

В інформації зазначається, що введення закону сприятиме нормалізації діяльності ДАТ "Чорноморнафтогаз", а також забезпечення захисту майнових інтересів України в міжнародних судових інстанціях.

Як повідомлялося, 13 березня Верховна Рада ухвалила законопроект, згідно з яким встановлюється мораторій на стягнення заборгованості з ПАТ "Чорноморнафтогаз" до 1 січня 2019 року. "Ми хочемо зберегти державну компанію "Чорноморнафтогаз", зберегти її юридичне право звертатися до міжнародних судів для того, щоб повернути і захистити українські енергетичні активи, що залишилися в анексованому Криму", - зазначив перед розглядом документа в.о. голови комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Домбровський.

У травні 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект №5370 про стабілізацію діяльності "Чорноморнафтогазу" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України, згідно з яким встановлюється мораторій на порушення справ про банкрутство компанії.

При цьому надані "Чорноморнафтогазу" спеціальні дозволи на користування надрами на окупованій території, термін дії яких закінчився у період анексії Криму, будуть автоматично продовжені на період тимчасової окупації.

Президент України Петро Порошенко наклав вето на закон і повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями.

У березні 2014 року в результаті анексії Криму Російською Федерацією "Чорноморнафтогаз" втратив доступ до виробничих потужностей і газових родовищ на півострові та шельфі.

Наразі товариство зареєстровано в Києві, вживає заходів із налагодження господарської діяльності, займається відновленням втрачених документів і формуванням доказової бази для міжнародних судів проти Російської Федерації.

НАК "Нафтогаз України" залучив компанію Covington&Burling LLP (Нью-Йорк, США) до захисту своїх інтересів у рамках тяжби щодо втрачених кримських шельфових активів, і в лютому 2016 року він вручив РФ офіційне письмове повідомлення про інвестиційний спір у рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між країнами.

У вересні 2017 року НАК "Нафтогаз України" повідомила про подання спільно з шістьма дочірніми компаніями до сформованої при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі суду позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням РФ активів групи в АР Крим. "Нафтогаз" оцінює збитки групи у результаті окупації Криму у сумі близько $8 млрд та очікує ухвалення судом рішення у справі до кінця 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА