15:01 05.04.2018

Міжнародні резерви України у березні скоротилися на 1,2% через виплати за держборгом - НБУ

2 хв читати
Міжнародні резерви України у березні скоротилися на 1,2% через виплати за держборгом - НБУ

Міжнародні резерви України у березні 2018 року скоротилися на 1,2% - до $18,191 млрд переважно у зв'язку з платежами уряду та Національного банку України (НБУ) за зовнішнім боргом, повідомляється на веб-сайті НБУ.

Як зазначено в повідомленні, поповнення міжнародних резервів протягом березня, як і попереднього місяця, відбувалося передусім за рахунок інтервенцій НБУ на міжбанківському валютному ринку. Тривале перевищення пропозиції валюти над попитом на неї на міжбанківському ринку дало можливість НБУ і надалі викуповувати надлишки валюти з ринку для нарощування резервів без протидії зміцненню обмінного курсу гривні.

За підсумками березня НБУ купив на міжбанківському ринку $510 млн, зокрема $300 млн - за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Крім того, НБУ продав $134 млн за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Таким чином, чиста купівля валюти НБУ становила $376 млн.

Минулого місяця до резервів також надійшло $669,5 млн і EUR123,3 млн від розміщення урядом ОВДП, деномінованих в іноземній валюті. Водночас у березні було здійснено низку платежів уряду та НБУ за державним боргом, обсяг яких перевищив надходження від валютних інтервенцій НБУ. По-перше, з міжнародних резервів було виплачено $1 млрд 284,1 млн для погашення та обслуговування державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті (крім платежів на користь Міжнародного валютного фонду (МВФ)). У тому числі $562,3 млн - обслуговування за єврооблігаціями уряду і $678,8 млн - обслуговування та погашення за ОВДП, деномінованими в іноземній валюті.

По-друге, минулого місяця уряд і НБУ виплатили МВФ $186 млн. Крім того, на обсяг резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму $43,2 млн.

Станом на 1 квітня обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту та є достатнім для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду і НБУ, йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА