17:20 06.04.2018

Мінфін пропонує компенсувати покупцям вартість купівлі в разі порушення продавцем касової дисципліни

2 хв читати
Мінфін пропонує компенсувати покупцям вартість купівлі в разі порушення продавцем касової дисципліни

Міністерство фінансів України пропонує компенсувати вартість купівлі споживачам, що виявили порушення касової дисципліни під час купівлі товарів або послуг вартістю понад 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за рахунок підвищення відповідальності продавців.

Законопроект, спрямований на підвищення прозорості розрахунків у сфері торгівлі і послуг, Мінфін оприлюднив на сайті для обговорення.

"Це мотивуватиме покупців контролювати дотримання вимог законодавства при здійсненні розрахункових операцій", - пояснює міністерство на сайті.

Окрім цього, законопроект передбачає впровадження інформаційної системи в межах електронного кабінету, за допомогою якого покупець зможе перевірити автентичність розрахункового документа, законодавчо встановлює системи зберігання та збору даних реєстраторів розрахункових апаратів (РРО) та можливість використання електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків як джерел податкової інформації.

Мінфін також пропонує встановити дворівневу систему перевірок поданих споживачами письмових звернень або скарг. Зокрема, на першому рівні передбачена камеральна перевірка звернення. У разі не підтвердження продавцем факту продажу товарів під час камеральної перевірки чи його неявки призначається фактична, під час якої передбачається перевірка всіх вимог законодавства щодо РРО, оприбуткування товарів та їх обліку, а також ведення касових операцій, пояснює Мінфін.

Документ також покликаний врегулювати питання видачі чеків під час дистанційних покупок і дозволити направляти копії розрахункового документа на оплату товару покупцеві електронною поштою, або за допомогою SMS-повідомлень, або шляхом його розміщення в особистому кабінеті на сайті продавця. Крім того, законопроект не зобов'язує забезпечити РРО для кожного кур'єра або продавця товарів, зазначає відомство.

Згідно з текстом законопроекту, також пропонується встановити термін оприбуткування в касі отриманої від покупців готівки протягом 96 годин із часу роздрукування розрахункового документа.

Як зазначає Мінфін, після обговорення документа його буде направлено на розгляд Кабінету Міністрів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА