15:21 09.04.2018

Порошенко запропонував Німеччині модернізувати українську ГТС замість участі в проекті "Північний потік-2"

3 хв читати
Порошенко запропонував Німеччині модернізувати українську ГТС замість участі в проекті "Північний потік-2"

Президент України Петро Порошенко застеріг Німеччину від участі у проекті будівництва трубопроводу "Північний потік-2", запропонувавши як альтернативу модернізацію транзитного газопроводу, що проходить через територію України.

В інтерв'ю німецькому виданню Handelsblatt, витяги з якого наводить прес-служба глави Української держави, П.Порошенко зазначив, що німецьким політикам і підприємствам слід ретельно переглянути питання щодо проекту "Північний потік-2".

"Північний потік-2" є суто політичним проектом, який фінансує Росія. Даруйте за жорсткі слова, але "Північний потік-2" є політичним хабарем в обмін на лояльність щодо РФ, який має на меті запровадження економічної та енергетичної блокади України, завдавши у такий спосіб суттєвої шкоди моїй країні. Проект не містить жодного обґрунтування з точки зору економічної доцільності", – наголосив президент.

Глава держави зазначив, що існує український транзитний трубопровід. "Він – значно дешевший. Може легко і недорого бути модернізований. На сьогодні він спроможний на щорічний транзит обсягів до 100 млрд. кубометрів сировини. У 2017 році це було близько 94-97 млрд., що відповідало зростанню обсягів транзиту на 15 відсотків. Його можна легко розбудувати", – розповів він.

П.Порошенко також висловив задоволення, якби вдалося залучити європейських партнерів до управління газовим підприємством".

"Робимо все, щоб продемонструвати надійність України. Коли Росія на початку березня перекрила нам знову газовий кран і з тих пір більше не постачає газ попри здійснену передплату, я, як Президент, закликав свій народ до заощадження обсягів споживання, аби не зашкодити транзиту газу до Європи і не спричинити критику. Ми дотримуємось взятих на себе зобов’язань. Ми – абсолютно надійний партнер. А "Північний потік-2" – суто політично мотивований проект", – пояснив президент.

За його словами, можна без значних капіталовкладень ефективніше побудувати транзитну магістраль України: "Просто запитайте у нас. Замість того, щоб витрачати 10 млрд євро на "Північний потік-2".

Крім того, П.Порошенко нагадав, що з 2015 року "Газпром" постачає Україні газ: "Ми наразі все імпортуємо з ЄС. І навіть коли ми нещодавно виграли процес у Стокгольмському арбітражному суді, «Газпром» відмовився перерахувати Україні визначені судом 4,6 млрд доларів США. І газу ми теж більше не отримуємо, попри передплату".

На його переконання, для "Газпрому" це "бомба з годинниковим механізмом". "Тому що російські газові угоди з енергетичними підприємствами ЄС містять ті самі пункти, що і з нами. Зараз багато запитують, чому "Газпром" відмовляється виплатити Україні визначену судом суму. Тому що не хочуть і рішення "неправильне", – додав президент.

Водночас, за його словами, у європейських постачальників виникає запитання, чи не буде "Газпром" чинити аналогічно в спірному випадку і щодо них.

"Цей приклад лише зайвий раз доводить, що Росія є надзвичайно ненадійним партнером, зокрема в енергетичному секторі", – підсумував П.Порошенко.

Як повідомлялося, 27 березня компанія Nord Stream 2 AG отримала дозвіл на будівництво та експлуатацію газопроводу в німецькій виключній економічній зоні (ВЕЗ). Газопровід має пройти по дну Балтійського моря, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Європі, його протяжність становитиме понад 1,2 тис. км. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. Партнери проекту: "Газпром", Engie, OMV, Shell і дві німецькі компанії BASF і Uniper.

На початку квітня Верховна Рада закликала іноземні парламенти, уряди і світову бізнес-громадськість не брати участі в підготовці, фінансуванні або лобіюванні будівництва газопроводу "Північний потік-2" (Nord Stream 2).

10 квітня на запрошення федерального канцлера ФРН Ангели Меркель П.Порошенко відвідає з візитом Німеччину. Заплановано двосторонні переговори з федеральним президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром, А.Меркель і міністром закордонних справ Гайком Маасом

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА