14:04 11.04.2018

Гройсман попросив Генпрокуратуру та САП перевірити інформацію про нібито позаконкурсну видачу ліцензій на розробку родовищ літію

2 хв читати
Гройсман попросив Генпрокуратуру та САП перевірити інформацію про нібито позаконкурсну видачу ліцензій на розробку родовищ літію

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман звернувся до Генеральної прокуратури України та Спеціальної антикорупційної прокуратури з проханням перевірити достовірність оприлюдненої в ЗМІ інформації про видачу Державною службою геології і надр України (Держгеонадра) ліцензій на розробку родовищ літію наближеним до влади особам без конкурсів і конкурентних принципів.

"Я сьогодні вранці підписав листа Генеральній прокуратурі та Антикорупційній прокуратури з проханням провести ретельну перевірку, чи дійсно відбулися факти, викладені в ЗМІ. Якщо відбулися, повинна бути жорстка відповідальність", - сказав він під час засідання уряду в середу.

Як повідомлялося, ТОВ "Петро-Консалтинг" (Київ) на початку цього року отримало спеціальний дозвіл Держгеонадра на видобуток літієвих руд на Шевченківському родовищі (Великоновосілківський р-н Донецької обл.) із запасами 14 млн тонн.

Раніше в ЗМІ було оприлюднено інформацію про нібито зв'язки "Петро-Консалтинг" з народним депутатом Ігорем Кононенком, заступник глави РНБО Олегом Гладковським, бізнесменом Василем Хмельницьким.

Директор ТОВ "Петро-Консалтинг" спростовував цю інформацію.

Крім того, 10 квітня 2018 року в ЗМІ з'явилася публікація, що разом із ТОВ "Петро-Консалтинг" спеціальний дозвіл без аукціону отримало також ТОВ "Укрлітійвидобування" (Кіровоградська обл.).

Держгеонадра 10 квітня зробило заяву, що поширена інформація є безпідставною і недостовірною, і що заява в ЗМІ не відповідає фактичним обставинам, з огляду на те, що Державна служба геології та надр України здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства.

"Компанії, зазначені у ЗМІ, а саме: ТОВ "Укрлітійвидобування" і ТОВ "Петро-Консалтинг" отримали спеціальні дозволи згідно з Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів №615 від 30 травня 2011 року", - зазначено на веб-сайті держслужби.

Держгеонадра уточнює, що цей порядок, зокрема передбачає можливість надання спеціальних дозволів на користування надрами без проведення аукціону, якщо заявник за свій рахунок здійснив геологічне вивчення ділянки надр і підрахунок запасів корисних копалин.

"Порядок отримання спецдозволу шляхом апробації не є "схемою", а чітко визначений нормативно. Згідно з порядком будь-який суб'єкт господарювання може отримати спеціальний дозвіл044C. Схожий механізм, що надає можливість вивчати надра без залучення коштів держави, а за рахунок інвестора, працює й в інших країнах світу", - зазначає держслужба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА