14:02 12.04.2018

Втрати від скорочення транзиту газу через Україну становитимуть $3,5 млрд на рік - Колесніков

2 хв читати

Втрати через знищення транзитного потенціалу України сягають 10 млрд доларів на рік, заявляє співголова партії "Опозиційний блок", прем'єр-міністр опозиційного уряду Борис Колесніков.

Коментуючи перспективи вітчизняної газотранспортної системи після запуску газопроводу "Північний потік-2", він зазначив, що політика української влади завдала шкоди транспортному потенціалу нашої країни. "Якщо Західна Європа не побоялася газової залежності від Радянського Союзу 50 років тому, то зараз на Україну їй взагалі наплювати. Європа купуватиме газ там, де їй вигідно. Американці в період 1968-1972 рр. намагалися не допустити контракту "газ-труби" (газопровід Уренгой-Помари-Ужгород), але Європа зробила свій вибір і купила газ у Радянського Союзу для своєї промисловості і населення", - зазначив Б.Колесніков в ефірі телеканалу "112 Україна" в середу.

"А зараз на Україну ніхто дивитися не буде, ніхто не буде слухати, що там говорять Клімкін (міністр закордонних справ України Павло Клімкін - ІФ) і Коболєв (глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв - ІФ). Закінчиться 2019 рік, залишать 10 млрд кубометрів транзиту нашою територією, і щорічні втрати становитимуть 3,5 млрд доларів. А загалом втрати - з урахуванням втрат в залізничному, морському, автомобільному транзиті - фахівці оцінюють в 9-10 млрд доларів на рік", - додав політик.

Говорячи про ситуацію з українськими дорогами, він акцентував на необхідності переходу від ямкового ремонту до повноцінного будівництва якісного дорожнього полотна. "Міністр транспорту США сказав мені - ні одна країна в світі не побудувала дороги за рахунок дорожнього збору. Це робиться тільки за рахунок національного (або федерального) бюджету (за винятком концесійних доріг). Отже, потрібно звертатися до Світового банку, доводити, що українська економіка без доріг просто зупиниться, і будувати нові по 5 млн дол. за 1 км чотирисмугової дороги. Інакше ці ямкові ремонти триватимуть безкінечно. А щоб не було крадіжок коштів, якість будівництва повинні контролювати іноземні компанії", - зазначив Б.Колесніков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА