11:58 13.04.2018

Антиросійські санкції США не позначаться на валютному ринку України - банкіри

2 хв читати
Антиросійські санкції США не позначаться на валютному ринку України - банкіри

 Девальвація російського рубля після введення нових санкцій США проти компаній, олігархів і посадових осіб РФ не позначиться на українському валютному ринку, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.

"Нові санкції США проти російських компаній, олігархів і посадових осіб спровокували падіння російських акцій на фондових ринках і девальвацію рубля. Але гривня в останні дні, навпаки, зміцнилася під впливом фактора сезонного переважання валютної пропозиції над попитом за рахунок старту аграрного та закінчення опалювального сезонів", - сказав начальник відділу роботи з інвесторами банку "Кредит Дніпро" Андрій Приходько.

При цьому він додав, що девальвація рубля на тлі зміцнення гривні до долара означає подорожчання українських товарів на російському ринку.

"На сьогодні експортна залежність України від РФ не настільки суттєва: питома вага Росії в українському товарному експорті за підсумками 2017 року становила 9%. Для порівняння: в 2013 році поставки товарів в РФ становили 24% від загального експорту. Крім того, ефект подорожчання має часовий лаг і проявиться в середньостроковій перспективі", - сказав експерт.

Голова правління РВС Банку Владислав Кравець вважає, що прямих ризиків для українських компаній і банків через антиросійські санкції США не очікується.

"Вперше за 25 років незалежності України різке зниження курсу рубля негативно не вплинуло на курс гривні. Ситуація свідчить і про досягнення більшої енергетичної незалежності країни. Експортна виручка в рублях українських компаній незначна, тому ринок країни не відчує непрямий вплив антиросійських санкцій ", сказав банкір.

Разом з тим, за його оцінкою, антиросійські санкції США можуть призвести до зниження рівня підтримки з боку російських материнських структур своїх дочірніх банків в Україні.

"Якість кредитних портфелів російських банків в результаті санкцій США може погіршитися, що призведе до скорочення підтримки ними своїх дочірніх банків в Україні", - сказав В. Кравець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА