12:30 13.04.2018

Результати розслідування ЄК проти "Газпрому" свідчать про численні й навмисні зловживання російської компанії

2 хв читати
Результати розслідування ЄК проти "Газпрому" свідчать про численні й навмисні зловживання російської компанії

Підсумкові документи антимонопольного розслідування Єврокомісії проти АТ "Газпром", оприлюднені польським сайтом Biznes Alert, свідчать про численні й навмисні зловживання російської компанії, пишуть європейські ЗМІ.

В опублікованому звіті, зокрема, зазначено, що "Газпром" свідомо перешкоджав транскордонній торгівлі газом в Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литві, Польщі і Словаччині. Мета таких дій - сегментування ринків з можливістю "несправедливого ціноутворення" в регіоні.

Крім того, в документі описано використання "Газпромом" заборон на реекспорт, обмежень у точках входу-виходу з національних газових систем та інших юридичних інструментів для сегментування ринків.

В опублікованих висновках ЄК також ідеться про те, що політично мотивоване ціноутворення є центральним елементом корпоративної стратегії "Газпрому" в центральній і східній Європі.

Як повідомлялося, ЄК в 2012 році ініціювала розслідування про потенційний порушення "Газпромом" антимонопольного законодавства Європейського Союзу, за підсумками якого в квітні 2015 року ЄК висунула офіційне Повідомлення про претензії (Statement of Objections).

"Газпром" 28 вересня 2015 спрямував на адресу ЄК письмову відповідь на Повідомлення про претензії в рамках антимонопольного розслідування його діяльності в країнах ЄС, в якому не визнав себе винним, але, за твердженням ЄК, зобов'язався прибрати в контрактах всі бар'єри, що перешкоджають вільному перетоку газу на ринках Центральної і Східної Європи.

Якщо зобов'язання будуть прийняті, вони стануть для "Газпрому" юридично зобов'язальними. Якщо компанія порушить ці зобов'язання, Єврокомісія може накласти штраф у розмірі до 10% глобальної виручки компанії без необхідності доводити, що компанія порушила антимонопольні правила.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА