17:20 17.04.2018

Фальсифіковані кабелі стають причиною пожеж у 12% випадків - "Укрелектрокабель"

2 хв читати
Фальсифіковані кабелі стають причиною пожеж у 12% випадків - "Укрелектрокабель"

 Приблизно 12% фіксованих випадків пожеж в Україні виникає через фальсифіковаий кабель, повідомив президент асоціації "Укрелектрокабель" Анатолій Пушкар на відкритому галузевій нараді в Києві у вівторок.

"80% пожеж в країні від підпалів, 20% - з технічних причин, зокрема в 12% випадків - це кабель. Кабель - це найнебезпечніший будівельний матеріал", - зазначив він.

За словами А.Пушкаря, кількість фальсифікованого кабелю на ринку може досягати 70%.

"70% фальсифікату - це реальні цифри. Наша асоціація вперше почала ініціювати порушення кримінальних справ, три місяці триває судова тяганина за фактами, коли на об'єктах будівництва вирізають кабель", - повідомив президент "Укрелектрокабель".

За його даними, незабаром також вирішиться ситуація з перевіркою об'єктів, де міг бути використаний неякісний кабель, який став причиною пожежі в дитячому таборі "Вікторія" (Одеса).

"СБУ попросила (прем'єр-міністра - ІФ) Гройсмана скасувати мораторій на ринковий нагляд по деяких об'єктах (мораторій діє до 2020 року, забороняє перевірку об'єктів - ІФ)", - сказав А.Пушкар.

На його думку, мораторій на ринковий нагляд знижує конкурентоспроможність чесних виробників.

За словами директора департаменту нормативно-правового забезпечення Державної архітектурної будівельної інспекції (ДАБІ) Сергія Шевченка, навіть у випадку скасування мораторію ДАБІ не має важелів ефективного контролю будматеріалів.

"Колись ми мали право вживати коригувальних заходів щодо несертифікованої продукції. Однак законодавець не встановив жодних дієвих заходів реагування - наприклад, штрафних санкцій. Фактично, ми давали пропозицію вилучити продукцію без маркування", - пояснив представник ДАБІ.

За його словами, зараз відомство може перевіряти якість будматеріалів тільки опосередковано через забудовників.

"Замовники та підрядники зобов'язані використовувати якісні будматеріали. Є функція технічного нагляду, одне із завдань якої - контроль якості будматеріалів. Ми перевіряємо, як замовники і підрядники забезпечують заходи технічного нагляду", - додав С.Шевченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА