10:40 18.04.2018

В Мінфіні повідомили умови для отримання траншу МВФ

2 хв читати
В Мінфіні повідомили умови для отримання траншу МВФ

Одержанню чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) перешкоджає невиконання Україною двох попередніх заходів (prior actions): ухвалення закону про створення Антикорупційного суду та затвердження механізму автоматичного коригування газових тарифів до ринкового рівня, заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

"Ухвалення закону про Антикорупційне суді - це №1 вимоги МВФ. Але я можу сказати, що це і №1 вимога людей в Україні", - сказав він, виступаючи в ніч на середу в Atlantic Council у Вашингтоні.

Глава Мінфіну нагадав, що законопроект пройшов перше читання, і до другого читання до нього подано численні правки, що ускладнює остаточне голосування.

"Але я цілком оптимістичний з приводу проходження (закону)", - заявив глава Мінфіну, назвавши як термінів квітень-травень цього року. На його думку, такого позитивного результату сприяє внутрішній тиск на Верховну Раду, позиція уряду і зовнішні зобов'язання України.

Щодо дискусії з МВФ про тарифи на газ О.Данилюк зазначив, що вона не стільки про конкретні ціни, скільки про створення в країні конкурентного ринку газу, тому що не роль уряду регулювати тарифи.

Серед кроків до цієї мети глава Мінфіну назвав введення з 1 січня цього року монетизації субсидій, що дозволить отримувати ці кошти не тільки "Нафтогазу України", а й іншим постачальникам.

"Я цілком позитивний щодо (отримання чергового траншу) МВФ", - підсумував О.Данилюк. Але міністр відмовився назвати конкретні терміни, хоча напередодні телеканал "Україна" з посиланням на інтерв'ю глави Мінфіну повідомив про можливість отримання $ 2 млрд траншу в травні-червні цього року.

Міністр зазначив, що кошти Фонду йдуть на поповнення резервів Нацбанку, а не в бюджет, однак визнав, що рішення про виділення траншу МВФ дозволить Україні дешевше залучати запозичення для фінансування дефіциту бюджету.

Відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) з першим траншем в $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням ряду умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори щодо продовження фінансування поновилися, проте Фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА