10:16 20.04.2018

НБУ оцінює зростання ВВП України в I кв.-2018 у 2,3%

2 хв читати
НБУ оцінює зростання ВВП України в I кв.-2018 у 2,3%

Зростання реального валового внутрішнього продукту України в I кварталі 2018 року в річному виразі (до аналогічного кварталу минулого року), за оцінками Національного банку України, становить 2,3% насамперед у результаті подальшого зростання доходів населення, а також збереження сприятливої зовнішньої кон'юнктури.

"Додатковим чинником стало зниження бази порівняння минулого року під впливом торгової блокади неконтрольованих територій (НКТ) минулого року, прояв якого повною мірою очікується з II кварталу", - йдеться в інфляційному звіті центробанку, оприлюдненому в ніч на п'ятницю.

Водночас НБУ зазначає, що погіршення погодних умов наприкінці лютого та в березні дещо стримувало пожвавлення економічної активності, зокрема в транспорті та будівництві.

На думку центробанку, внутрішній попит залишився основним чинником економічного зростання. Приватне споживання підтримували подальше підвищення заробітних плат і соціальних стандартів, зокрема підвищення пенсій наприкінці минулого року та мінімальної заробітної плати з початку 2018 року, а також поліпшення споживчих очікувань домогосподарств.

"Про подальше зростання інвестицій свідчило, зокрема, прискорення зростання обсягів виробництва продукції машинобудування, зокрема автомобільної та залізничної", - вважають в НБУ.

У центробанку додають, що в січні-лютому 2018 року експорт продовжував зростати, переважно завдяки нарощуванню постачань окремих продовольчих товарів, деревини та виробів із неї, а також чорних металів, проте водночас високими темпами збільшувався споживчий імпорт, унаслідок чого зберігся негативний внесок чистого експорту в зміні ВВП.

Як повідомлялося, в інфляційному звіті Нацбанк зберіг прогноз прискорення зростання реального ВВП у 2018 році до 3,4% з 2,5% у 2017 році з подальшим його уповільненням до 2,9% у 2019-2020 роках.

Держстат наприкінці березня цього року поліпшив оцінку зростання ВВП у четвертому кварталі 2017 року до 2,2% з 1,8%, в третьому - до 2,4% з 2,1%, у другому - до 2,6% з 2 , 3% і в першому - до 2,8% з 2,5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА