11:06 23.04.2018

Основний обсяг зовнішніх позик-2018 заплановано після отримання траншу МВФ

2 хв читати
Основний обсяг зовнішніх позик-2018 заплановано після отримання траншу МВФ

 Міністерство фінансів України пов'язує вихід на зовнішні ринки запозичень з отриманням п'ятого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою розширеного фінансування (EFF), заявив міністр Олександр Данилюк.

"Ми плануємо основну суму запозичень, які заплановані на цей рік, все ж зробити після отримання наступного траншу МВФ", - сказав він в інтерв'ю "Подробицям" на каналі "Інтер" у Вашингтоні.

О.Данилюк уточнив, що очікуваний розмір траншу - $1,9 млрд, і ці кошти будуть спрямовані в резерви Національного банку.

"Якщо ми отримаємо транш, валюта стане стабільною, і ми зможемо отримувати додаткові гроші в бюджет. Наприклад: макрофінансова допомога від ЄС, гроші від Світового банку... Всі ці кошти залежать від отримання траншу МВФ... А також, після отримання траншу, буде можливість залучити і на зовнішніх ринках запозичень ", - зазначив глава Мінфіну.

Він нагадав, що основними умовами виділення траншу є ухвалення закону про антикорупційний суд і ринкове коригування тарифів на газ для населення. За його словами, розгляд законопроекту в другому читанні намічено на травень, а щодо коригування тарифів переговори з МВФ і Світовим банком тривають.

Раніше під час цього візиту до Вашингтона сказав агентству Bloomberg, що припускає розміщення Україною частини єврооблігацій із загального обсягу, запланованого в поточному році, до отримання країною п'ятого траншу від МВФ.

"Уряд може розмістити частину єврооблігацій до укладання угоди з МВФ на робочому рівні. Уряд уважно стежить за ситуацією і кон'юнктурою ринку", - заявив глава Мінфіну.

Як повідомлялося, Мінфін України планує в поточному році вийти на зовнішній ринок запозичень. Орієнтир обсягу випуску, узгоджений в рамках поточної програми розширеного фінансування (EFF) МВФ становить $2 млрд.

Національний банк України в своїх макрофінансових прогнозах закладає розміщення Україною в 2018 році єврооблігацій на $2,5 млрд і в 2019 році ще на $1,5 млрд.

Отримання чергового траншу кредиту МВФ, який спочатку був запланований на травень-червень 2017 року, поки перенесено на невизначений термін через невиконання українською стороною ряду умов. Відповідно, дата прибуття місії Фонду до Києва в рамках четвертого перегляду програми EFF, який відкриває шлях для отримання п'ятого траншу, поки не визначена.

Україна у вересні 2017 року розмістила 15-річні єврооблігації на $3 млрд під 7,375% річних, з яких $1,68 млрд - для здійснення обміну або викупу єврооблігацій з погашенням в 2019 і 2020 роках, які були випущені в рамках реструктуризації боргу в 2015 році. Попит на нові єврооблігації склав близько $9,5 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА