14:56 24.04.2018

Богуслаєв вважає проведені СБУ обшуки "Мотор Січ" частиною плану щодо рейдерського захоплення підприємства

5 хв читати
Богуслаєв вважає проведені СБУ обшуки "Мотор Січ" частиною плану щодо рейдерського захоплення підприємства

Почесний президент ПАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя), народний депутат від партії "Воля народу" В'ячеслав Богуслаєв розцінює проведені в понеділок столичним управлінням СБУ обшуки підприємства як "частину плану щодо рейдерського захоплення" підприємства.

"Те, що вчора відбувалося - це частина плану із рейдерського захоплення...Це серйозний удар по репутації. Сьогодні я вже зустрічався з представниками деяких країн і пояснював їм, що це рейдерське захоплення", - сказав він на прес-конференції у Запоріжжі у вівторок.

"Гройсман (прем'єр Володимир Гройсман - ІФ) обіцяв, що зніме балаклави, зупинить "маски-шоу", а вчора на завод через прохідну перестрибували співробітники "Альфи" у балаклавах", - зауважив він, уточнивши, що один із охоронців заводу під час заходження співробітників СБУ на "Мотор Січ" дістав серйозні травми і наразі перебуває в лікарні.

Почесний президент "Мотор Січі" категорично відкинув озвучені СБУ на етапі досудового розслідування підозри, наголосивши: "Наші акції продаються відкрито на біржах. Я продав 15% акцій і залучив інвестиції: $100 млн минулого року і стільки ж у цьому", - сказав він, додавши: "Якщо такий тиск чинять на великі підприємства, то я навіть боюся припустити, що відбувається з малим і середнім бізнесом".

В.Богуслаєв наголосив, що продаж акцій китайському інвестору, а також співробітництво з китайською стороною щодо організації ліцензійного виробництва українських авіадвигунів у КНР здійснюються "Мотор Січчю" у суворій відповідності до законодавства. Заплановані на 25 квітня збори акціонерів ПАТ "Мотор Січ" відбудуться згідно із запланованими планами, заявив він.

Як повідомлялося, 23 квітня прес-служба СБУ повідомила про проведення на ПАТ "Мотор Січ" слідчих дій (обшуків) у рамках розслідування кримінальної провадження у ч.1 ст.14 і ст.113 Кримінального кодексу України (підготовка до диверсії).

За даними прес-служби СБУ, санкціоновані обшуки в адміністративних приміщеннях заводоуправління, відділу цінних паперів "Мотор Січі" та місцях проживання окремих фізичних осіб були проведені співробітниками спецслужби з метою отримання додаткових доказів у кримінальному провадженні.

"СБУ у взаємодії з Держфінмоніторингом встановила, що продаж контрольного пакета акцій стратегічного об'єкта ПАТ" Мотор Січ "здійснювався на адресу фізичних осіб і компаній нерезидентів в обсягах менше ніж 10%, у зв'язку з чим існують підозри про спробу зацікавлених осіб приховати власників значної участі і реальних бенефіціарів власників покупців акцій", - йдеться в повідомленні на сайті спецслужби.

"Наразі представники компанії-нерезидента мають намір протиправно сконцентрувати придбаний пакет акцій, що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариства, і отримати повний контроль над його діяльністю в сфері військових оборонних замовлень, що підтверджується матеріалами справи", - зазначено в повідомленні.

У свою чергу у ПАТ "Мотор Січ" у зв'язку з проведеними обшуками заявили про відсутність загрози зриву запланованих на 25 квітня річних зборів акціонерів ПАТ.

"З сьомої ранку слідча група СБУ з Києва проводить обшуки в кабінетах посадовців ПАТ. Представниками слідства проводиться виїмка окремих документів компанії", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок голова наглядової ради ПАТ "Мотор Січ" Анатолій Малиш. Він не зміг уточнити, на підставі рішення якої судової інстанції проводяться слідчі дії, сказавши: "Наразі ця інформація у мене відсутня".

"Сподіваємося, що ці слідчі дії не поставлять під загрозу зриву заплановані на 25 квітня річні збори акціонерів", - наголосив глава Наглядової ради ПАТ.

Йому важко з оцінкою ймовірності взаємозв'язку між проведеними у понеділок на підприємстві обшуками, з відкритим у вересні 2017 року за рішенням райсуду Києва розслідуванням СБУ про законність продажу контрольного пакета акцій "Мотор Січ" власнику китайської Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. "Можу лише висловити припущення, що взаємозв'язок між сьогоднішніми обшуками і розпочатим СБУ в 2017 році розслідуванням є: на сьогоднішній день це розслідування не завершено", - зазначив А.Малиш.

У вересні 2017 року Шевченківський райсуд Києва своєю постановою задовольнив клопотання слідчого СБУ про арешт сконцентрованих у власності п'яти офшорів і 41% акцій ПАТ "Мотор Січ", що зберігається на рахунках зберігача - компанії "Драгон капітал", у зв'язку з підозрою слідства в змові та спробі ліквідації групою осіб підприємств, що має важливе значення для обороноздатності та економіки держави, через продаж і виведення його акцій за межі України. За даними слідства, у рамках проведеної в 2016 році угоди купівлі-продажу акцій "Мотор Січ", на сьогоднішній день 56% акцій підприємства опосередковано опосередковано володіє громадянин Китаю, власник Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co.

Згідно з оприлюдненими в травні минулого року планам української сторони, на сьогодні "Мотор Січ" і китайська Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. Ltd відпрацьовують програму партнерства, що передбачає ліцензійне виробництво українських авіаційних двигунів на потужностях у КНР. Програма партнерства передбачає також інвестиційні плани китайської сторони вкласти близько $250 млн у модернізацію потужностей ПАТ "Мотор Січ".

ПАТ "Мотор Січ" - один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більш ніж 100 країн світу. "Мотор Січ" бере участь у реалізації держоборонзамовлення (ДОЗ) і має стратегічне значення для економіки і обороноздатності держави.

У 2012 році в Запоріжжі створено вертолітне КБ "Мотор Січ". На сьогодні ПАТ забезпечує, зокрема виробництво багатоцільових вертольотів Мі-8МСБ і Мі-2МСБ, є ремоторизованими та модернізованими версіями радянських багатоцільових Мі-8Т та Мі-2. У 2015 році "Мотор Січ" розпочало поставки вертолітної техніки до армії в рамках ДОЗ.

За даними компанії, під час запланованих на 25 квітня річних зборів акціонерів, заплановано затвердити фінансовий результат компанії за 2017 рік, а також оновити установчі документи та склад Наглядової ради ПАТ. На порядку зборів, зокрема: затвердження річного звіту і результатів зовнішнього аудиту ПАТ, розподіл прибутку і розмір дивідендів, внесення змін до статуту, положення про НР і раду директорів ПАТ, а також переобрання складу НР компанії.

Чистий прибуток компанії за підсумками 2017 року зріс на 51,86% - до 3 млрд 104,174 млн грн. Нерозподілений прибуток станом на 1 січня 2018 року становив18 млрд 440,6 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА