18:26 25.04.2018

Райсуд Києва обмежив повноваження Рожкової на посаді заступника голови НБУ

2 хв читати
Райсуд Києва обмежив повноваження Рожкової на посаді заступника голови НБУ

Дарницький районний суд Києва постановою від 26 грудня 2017 року задовольнив позовні вимоги народного депутата Ігоря Луценка про обмеження у виконанні Катериною Рожковою повноважень заступника голови правління Національного банку України (НБУ).

Відповідну постанову оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень 30 березня 2018 року.

"Заборонити К.Рожковій брати участь у роботі та засіданнях правління НБУ, а також заборонити робити і/або виконувати всі та будь-які дії, пов'язані з виконанням і/або здійсненням повноважень заступника голови НБУ, і/або будь-яку іншу діяльність на посаді заступника голови НБУ до вирішення спору по суті", - зазначено в документі.

Згідно з ним постанова набуває чинності відразу після ухвалення - 26 січня 2017 року та підлягає негайному виконанню. При цьому оскарження постанови не зупиняє її виконання.

Водночас НБУ заявляє, що наразі не отримував від Дарницького райсуду тексту постанови про обмеження повноважень К.Рожкової і, отже, не має жодних підстав для вживання якихось відповідних заходів.

"Відповідно до частини другої ст. 157 Цивільного процесуального кодексу, рішення про забезпечення позову не можуть бути виконані до повідомлення судом, який виніс відповідну постанову, особам, яких така постанова стосується. Отже, НБУ розглядатиме питання про виконання постанови після її отримання від суду", - повідомили в прес-службі центробанку.

Загалом Національний банк вважає зазначену постанову незаконною, прийнятою з порушенням цілої низки законодавчих актів, що створює небезпечний прецедент із блокування роботи органів державної влади.

"Національному банку стало відомо про наявність позову народного депутата та ухвалення судом зазначеної постанови з відкритих джерел. Центробанк оскаржив рішення суду в апеляційному порядку (апеляцію подано 25 квітня 2018 року) і найближчим часом подасть до Вищої ради правосуддя і правоохоронних органів заяви з проханням провести перевірку дій судді на наявність у них ознак дисциплінарного проступку й ознак скоєння злочину", - повідомили в прес-службі.

НБУ також наголошує, що ця ситуація ще раз підтверджує необхідність завершення розпочатої судової реформи для запобігання корупційному використанню судової системи як інструменту політичного тиску на органи державної влади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА