20:13 25.04.2018

Координаційний центр при Кабміні у травні має намір розглянути питання анбандлінгу "Нафтогазу" й тарифоутворення на газ

2 хв читати
Координаційний центр при Кабміні у травні має намір розглянути питання анбандлінгу "Нафтогазу" й тарифоутворення на газ

Координаційна рада з питань проведення реформ у паливно-енергетичному комплексі (КРПЕК) при Кабінеті Міністрів України планує у травні розглянути питання анбандлінгу НАК "Нафтогаз України", ціноутворення на газ для населення і монетизацію субсидій.

"Наша мета - визначити проблему та шляхи її врегулювання. Наступне засідання пропоную присвятити темі анбандлінгу, монетизації субсидій, питанню тарифоутворення на газ. Наступне засідання може бути підготовлено в горизонті трьох тижнів", - цитує слова прем'єра Володимира Гройсмана прес-служба уряду.

За її даними, до складу КРПЕК увійшли голови профільних міністерств і відомств, народні депутати, дипломати та представники міжнародних фінансових організацій. КРПЕК, яку очолив прем'єр, у середу провела перше засідання.

"Мета діяльності такого майданчика - ефективно реформувати енергосектор. Тут кожна сторона висловлює позицію, і ми колегіально ухвалюємо рішення. На цих засіданнях ми маємо порушувати питання стратегічної важливості. Тому ця рада має характер групи високого рівня, коли ми можемо назвати проблему і представити різні рішення", - пояснив В.Гройсман.

Як повідомлялося, Міжнародний валютний фонд (МВФ) наполягає на ухваленні владою України законодавства про антикорупційний суд і приведення газових тарифів до ринкового рівня відповідно до зобов'язань країни в рамках програми співпраці EFF.

У частині анбандлінгу "Нафтогазу", на думку голови НАК Андрія Коболєва, необхідно змінити раніше прийняту модель. За його словами, з урахуванням рішення Стокгольмського арбітражу, згідно з яким "Нафтогаз" у найближчі два роки отримуватиме гроші від транзиту через ГТС України 110 млрд куб. м російського газу незалежно від фактичних обсягів транспортування, раніше прийнята модель анбандлінгу має бути скоригована.

"Зміна моделі анбандлінгу - це те, що точно вигідно Україні, й те, що точно зрозуміють наші зарубіжні партнери. Наша мета - збереження транзиту та доходів від транзиту, анбандлінг - це один з інструментів. Якщо шлях, який хтось пропонує, не сприяє збереженню або збільшенню доходів - цим шляхом немає сенсу йти", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА