12:28 26.04.2018

Німеччина вважає за необхідне надання РФ гарантій щодо транзиту газу територією України після зведення Nord Stream-2

3 хв читати
Німеччина вважає за необхідне надання РФ гарантій щодо транзиту газу територією України після зведення Nord Stream-2

Німеччина вважає за необхідне надання РФ гарантій з приводу продовження транзиту газу територією України після завершення будівництва газопроводу Nord Stream-2, заявив посол Німеччини в Україні Ернст Райхель під час спільного з послом Франції в Україні Ізабель Дюмон інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" .

"Як і сказала канцлер Меркель (федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель - ІФ), нам потрібна ясність і з боку Росії, що вони продовжуватимуть використовувати українську ГТС. Дискусія з цього приводу, як ви можете уявити, триває... Мають бути гарантії, на які можна покластися. В якій формі це буде зроблено, буде зрозуміло згодом", - сказав він.

Е.Райхель нагадав, що А.Меркель обговорювала це питання з президентом РФ Володимиром Путіним. "Потрібно почекати, що з цього буде, яку реакцію ми отримаємо від Росії", - додав він.

Посол Греманіі зазначив, що необхідно докласти зусиль із мінімізації ризиків для України, пов'язаних із будівництвом Nord Stream-2.

"Заперечення, які, зокрема, є в України, стосуються того, що він (газопровід Nord Stream-2 - ІФ) може зробити непотрібним транзит її територією. Тож, якщо ми зможемо уникнути цього наслідку, це може зробити майбутнє України кращим. Це те, до чого ми прагнемо. І інвестиції іноземних компаній в українську ГТС є частиною цього", - сказав Е.Райхель.

Також посол Німеччини в Україні висловив упевненість, що США не застосовуватимуть санкції до європейських компаній, які беруть участь у проекті Nord Stream-2.

"Це було б дуже незвично для друзів і союзників, якби санкції були введені США проти компаній, які займаються бізнесом за межами США і які базуються в країнах-союзниках, наприклад, у Франції та Німеччині... Я, як і раніше, впевнений, що цього не відбудеться в кінцевому рахунку, і ми прийдемо до рішення, яке поважає законні інтереси України щодо продовження транзиту газу і, можливо, зробить дискусію більш раціональною, ніж це було в минулому", - підсумував він.

Як повідомлялося, раніше президент України Петро Порошенко застеріг Німеччину від участі в проекті будівництва трубопроводу Nord Stream-2, запропонувавши як альтернативу модернізацію транзитного газопроводу, що проходить територію України.

У свою чергу директор Генерального директорату з питань енергетики Європейської комісії (ЄК) Домінік Рісторі заявив, що газопровід Nord Stream-2 у разі, якщо він буде побудований, порушуватиме принципи прозорості, недискримінаційності і рівності доступу.

Німеччина вже видала всі необхідні з її боку дозволу для будівництва газопроводу Nord Stream-2.

Газопровід Nord Stream-2 має пройти Балтійським морем, з'єднавши постачальників у РФ зі споживачами в Європі, його довжина становить понад 1,2 тис. км. Передбачається, що пропускна здатність газопроводу становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюють у майже 10 млрд євро. Партнери із проекту: "Газпром", Engie, OMV, Shell і дві німецькі компанії - BASF і Uniper.


Повний текст інтерв'ю послів Німеччини та Франції в Україні Е.Райхеля і І.Дюмон буде опубліковано на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

Фото: Copyright by German Embassy

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА