15:35 26.04.2018

Данилюк повідомив основні умови для надання макропомощі ЄС

3 хв читати
Данилюк повідомив основні умови для надання макропомощі ЄС

Основними умовами отримання Україною нової, четвертої програми макрофінансової допомоги (MFA), від Євросоюзу є автоматична верифікація електронної декларацій, впровадження кредитного реєстру НБУ і системи верифікації кінцевих бенефіціарів власників, а також скасування мораторію на експорт лісу-кругляку, заявив міністр фінансів Олександр Данилюк за підсумками переговорів у Брюсселі.

"Перевірка електронної декларації "вручну", як це відбувається зараз - це нонсенс, враховуючи доступні сьогодні технічні можливості. Упевнений, що спільними зусиллями з Представництвом ЄС в Україні та ПРООН в Україні ми вирішимо це питання вже найближчими місяцями", - написав О. Данилюк на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Стосовно кредитного реєстру НБУ, глава Мінфіну нагадав, що закон ухвалено та його реалізація вже почалася.

Розповідаючи про експорт лісу-кругляку, О.Данилюк зазначив, що, враховуючи чутливість цього питання, уряд шукає шляхів деполітизації ситуації і виходу на спільну позицію.

Стосовно системи верифікації бенефіціарів міністр наголосив, що аналогів її не існує в жодній країні ЄС. "Разом із міжнародними експертами ми вже почали роботу над механізмом... Коли ця система запрацює в повну силу, буде чітко зрозуміло, хто володіє компаніями, на які сфери впливає і де є ймовірність конфлікту інтересів", - пояснив він.

О.Данилюк нагадав, що частина цих умов - це невиконані Києвом умови третьої програми макродопомоги ЄС, у зв'язку з чим Брюссель відмовився від надання її третього траншу. На думку міністра, виконання цих умов у рамках нової програми цілком реально, однак необхідно подолати корисливі інтереси і проявити політичну волю.

"Питання не лише в продовженні співпраці з ЄС як із кредитором і наважливим партнером - питання у репутації нашої країни як надійного партнера і нашої здатності дотримуватися узятих на себе зобов'язань", - зазначив глава Мінфіну.

Він додав, що серед інших важливих завдань, у сприянні яким зацікавлені в ЄС, - створення антикорупційного суду, продовження реформи банківського сектора, виконання мінімального стандарту BEPS.

Міністр уточнив, що під час дводенного візиту зустрівся з єврокомісаром з економічних та фінансових справ, оподаткування і митного контролю П'єром Московісі (Pierre Moscovici), віце-президентом Європарламенту Ждіславом Краснодебьским (Zdzisław Krasnodębski), головою комітету Європарламенту з міжнародних справ Ельмаром Броком (Elmar Brok ) і лідерами фракцій, які ухвалюватимуть ключові рішення в питанні початку нової програми макрофінансової допомоги ЄС.

За його словами, представники Європарламенту і Єврокомісії відзначають прогрес України, перш за все, у реформі державних фінансів, банківської та енергетичного секторів, а також результати роботи у сфері боротьби з корупцією: створення НАБУ і Назка, Prozorro і реєстру автоматичного відшкодування ПДВ.

Як повідомлялося, в рамках третьої програми макродопомоги Україна отримала від ЄС два транші на загальну суму EUR1,2 млрд із передбачених EUR1,8 млрд. ЄК відмовила в наданні третього траншу, оскільки влада країни виконали лише 17 з 21 попередньої умови.

У березні цього року Єврокомісія схвалила четверту програму MFA для України на суму EUR1 млрд, яка підлягає затвердженню Європейським парламентом і Радою ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

НБУ АНОНСУВАВ НИЗКУ КРОКІВ ВАЛЮТНОЇ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ НАЙБЛИЖЧИМИ ТИЖНЯМИ

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

Більшість банкірів очікують зниження облікової ставки НБУ на 0,5 п.п.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА