20:57 27.04.2018

У КНР очікують якнайшвидшого вирішення ситуації навколо "Мотор Січі"

4 хв читати
У КНР очікують якнайшвидшого вирішення ситуації навколо "Мотор Січі"

У КНР очікують якнайшвидшого вирішення ситуації навколо ПАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя) з урахуванням інтересів українсько-китайського двостороннього співробітництва в галузі авіабудування.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" голова міжвідомчої комісії з питань ОПК при РНБО, заступник глави Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) Юрій Бровченко, таку позицію китайської сторони було озвучено у п’ятницю в Києві під час робочої зустрічі першого віце-прем'єра, глави МЕРТ Степана Кубіва з послом КНР в Україні Ду Веєм і представником китайської Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. Ltd, яка бере участь в інвестиційній програмі співпраці з "Мотор Січчю".

"Під час зустрічі сторони озвучили повне взаєморозуміння процесів, які відбуваються сьогодні в КНР і в Україні, зокрема ситуації навколо ПАТ "Мотор Січ". Було висловлено взаємну зацікавленість у якнайшвидшому врегулюванні ситуації навколо "Мотор Січі" з урахуванням двосторонніх інтересів співпраці", - зазначив співрозмовник агентства, уточнивши: "Офіційний представник китайської Skyrizon, котрий узяв участь у зустрічі, підтвердив плани щодо подальшої участі китайської компанії в проекті співпраці з "Мотор Січчю".

"Зі свого боку українська сторона запевнила, що Україна та український уряд вживатимуть необхідних заходів щодо забезпечення поточної стабільної роботи ПАТ "Мотор Січ", а також подальшого розвитку підприємства, насамперед в інтересах обороноздатності України, а також з урахуванням інтересів двостороннього співробітництва з китайською стороною в галузі авіабудування", - повідомив він.

"Думаю, що вже найближчим часом ситуацію навколо "Мотор Січі" буде вирішено, зокрема з урахуванням інтересів двостороннього українсько-китайського співробітництва в авіапромі", - додав Ю.Бровченко.

Згідно з оприлюдненими у травні минулого року планами української сторони, наразі "Мотор Січ" і китайська Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. Ltd відпрацьовують програму партнерства, що передбачає ліцензійне виробництво українських авіаційних двигунів на потужностях у КНР. Програма партнерства передбачає також інвестиційні плани китайської сторони вкласти близько $250 млн у модернізацію потужностей ПАТ "Мотор Січ".

У вересні 2017 року Шевченківський райсуд Києва своєю постановою задовольнив клопотання слідчого СБУ про арешт 41% акцій ПАТ "Мотор Січ", які сконцентровані у власності п'яти офшорів і перебувають на рахунках зберігача - компанії "Драгон капітал", у зв'язку з підозрою слідства у змові та спробі ліквідації групою осіб підприємства, що має важливе значення для обороноздатності та економіки держави, через продаж і виведення його акцій за межі України. За даними слідства, в рамках проведеної у 2016 році операції купівлі-продажу акцій "Мотор Січ", на сьогодні 56% акцій підприємства опосередковано володіє громадянин Китаю, власник Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co.

23 квітня СБУ провела обшуки в адміністративних приміщеннях заводоуправління, відділі цінних паперів "Мотор Січі" та за місцем проживання окремих фізосіб у рамках розслідування кримінального провадження за ч. 1 ст. 14 і ст. 113 Кримінального кодексу України (підготовка до диверсії).

"СБУ у взаємодії з Держфінмоніторингом встановила, що продаж контрольного пакета акцій стратегічного об'єкта ПАТ "Мотор Січ" здійснювався на адресу фізичних осіб і компаній нерезидентів в обсягах менше ніж по 10%, у зв'язку з чим існують підозри про спробу зацікавлених осіб приховати власників істотної участі та реальних бенефіціарних власників покупців акцій", - ішлося в повідомленні на сайті спецслужби.

"Наразі представники компанії-нерезидента мають намір протиправно сконцентрувати придбаний пакет акцій, що забезпечує перевищення 50% голосів у найвищому органі управління товариства, й отримати повний контроль над його діяльністю в сфері військових оборонних замовлень, що підтверджується матеріалами справи", - зазначено в повідомленні.

Почесний президент ПАТ "Мотор Січ", народний депутат від партії "Воля народу" В'ячеслав Богуслаєв розцінив проведені напередодні зборів акціонерів столичним управлінням СБУ обшуки підприємства як "частину плану щодо рейдерського захоплення" підприємства.

За даними ПАТ "Мотор Січ", компанія була змушена відкласти заплановані на 25 квітня річні збори акціонерів ПАТ у зв'язку з відмовою Національного депозитарію України видати реєстр акціонерів для їх проведення на підставі рішення суду. Згідно з даними Єдиного державного реєстру судових рішень, 20 квітня Шевченківський райсуд Києва своєю ухвалою задовольнив клопотання слідчого СБУ про арешт 56-відсоткового пакета акцій, що перебуває в опосередкованому володінні китайського інвестора, й заборонив вносити будь-які зміни, а також видавати реєстр акціонерів до завершення досудового розслідування СБУ. З посиланням на це судове рішення 23 квітня фондові майданчики "Українська біржа" та ПФТС (обидві Київ) прийняли рішення про призупинення обігу акцій "Мотор Січі".

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу. "Мотор Січ" бере участь у реалізації держоборонзамовлення (ДОЗ) і має стратегічне значення для економіки та обороноздатності держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА