18:11 05.05.2018

НБУ очікує в перспективі 12-18 міс. зниження вартості кредитів для бізнесу до історичного мінімуму

2 хв читати
НБУ очікує в перспективі 12-18 міс. зниження вартості кредитів для бізнесу до історичного мінімуму

Національний банк України (НБУ) відзначає поступове зниження ставок за корпоративними кредитами і очікує оновлення історичних мінімумів вартості в перспективі рік-півтора.

Як повідомляється в презентації на веб-сайті НБУ, банки мають суттєвий потенціал для зниження ставок за кредитами завдяки здешевленню фондування.

"Процентні ставки за депозитами в інвалюті перебувають на історичному мінімумі, за гривневими депозитами – близькі до мінімальних за останні шість років", - зазначено в документі.

Раніше повідомлялося, що прибутковість депозитних продуктів в національній валюті для бізнесу за березень зросла на 0,8 процентного пункту (п. п.) – до 11% річних, в іноземній валюті знизилася на 0,3 в. п. - до 2,4% річних. У свою чергу вартість гривневих кредитів для бізнесу в минулому місяці підвищилася на 0,6 в. п. до 16,6% річних, валютних – на 0,2 п. п., до 6,7% річних.

Процентна ставка за депозитами в нацвалюті для населення за підсумками березня знизилася на 0,5 п. п. – до 10,8% річних, в іноземній валюті – на 0,2 п. п., до 2,4% річних. Вартість гривневих кредитів для населення за підсумками березня знизилася на 0,4 в. п. - до 31,2% річних, в іноземній валюті - на 0,3 п. п., до 6,4% річних.

Нацбанк у презентації також зазначає, що вартість фінансування для надійних позичальників вже істотно знизилася. Зокрема, прибутковість євробондів ДТЕК з погашенням у 2024 році у період з березня 2017 року до квітня 2018 року знизилася на 6 п.п. до 9% річних євробондів МХП з погашенням у 2020 році – на 4,66 п. п., до 3,4% річних, Ощадбанку з погашенням в 2023 році – на 3,81 п. п., до 6,4% річних.

Водночас НБУ констатує, що корпоративне кредитування упродовж трьох останніх років було практично нульовим через значні списання і реструктуризації. Крім того, в подальшому, незважаючи на зниження співвідношення загального обсягу кредитів до ВВП після вирахування банками резервів під старі проблемні кредити, динаміка відновлення корпоративного кредитування буде повільною.

Нацбанк зазначає, що основний потенціал нового кредитування зосереджений в сегменті середнього бізнесу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА