16:16 09.05.2018

Польща порушила справу через реалізацію "Північного потоку-2" в обхід її заборони, загрожує партнерам штрафом у 10% виторгу

2 хв читати
Польща порушила справу через реалізацію "Північного потоку-2" в обхід її заборони, загрожує партнерам штрафом у 10% виторгу

Польський антимонопольний регулятор UOKiK порушив справу проти "Газпрому" і п'яти зарубіжних компаній, відповідальних за фінансування газопроводу "Північний потік 2", повідомляє відомство.

"Прецедентний антимонопольний розгляд було ініційовано UOKiK кілька днів тому", - пише UOKiK, однак заяву про його початок польська сторона вирішила зробити саме в середу 9 травня.

UOKiK підозрює, що сторони угоди, незважаючи на відкликання повідомлення про концентрацію, спільно реалізують проект, фінансуючи Nord Stream 2.

"Президент офісу може накласти на підприємство штраф до 10% від виторгу за рік, що передує року, протягом якого накладається штраф, якщо підприємство зробило угоду в сфері концентрації без отримання згоди від президента управління. Якщо концентрація вже реалізована, UOKiK може вимагати продажу частини активів підприємства, продажу контрольного пакета акцій або розпуску підприємства", - погрожує польський регулятор.

У 2016 році польські чиновники проаналізували клопотання про створення цими шістьма компаніями спільного підприємства для будівництва "Північного потоку 2" і вирішили, що створення СП може призвести до обмеження конкуренції.

UOKiK зробив висновок, що "Газпром" і так домінує на польському ринку газу, а новий проект може ще більше зміцнити його переговорну позицію із польськими клієнтами. Учасники консорціуму відкликали повідомлення, яке UOKiK трактує як "заборону на об'єднання".

Президент UOKiK Марек Ніхчал (Marek Niechcial) виявив, що партнери із консорціуму почали фінансувати проект: "На жаль, як підтверджують дані попереднього розслідування, суб'єкти вирішили фінансувати цей проект, незважаючи на заперечення UOKIK. Це може стати порушенням антимонопольного законодавства, і тому ми висуваємо обвинувачення щодо "Газпрому" і п'яти інших організацій", - цитує керівника відомства його прес-служба.

Польський регулятор вважає, що метою "Газпрому" та його партнерів - Engie, Uniper OMV, Shell, Wintershall - було обійти відсутність схвалення UOKiK. А між тим, і не відбулася створення СП, і нинішні кроки із організації фінансування - усе спрямовано на одне - фінансування будівництва "Північного потоку 2".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА