11:59 10.05.2018

Керівник ФДМ анонсує створення Єдиної бази даних оцінки нерухомості до червня

2 хв читати
Керівник ФДМ анонсує створення Єдиної бази даних оцінки нерухомості до червня

Фонд державного майна завершує роботу над створенням Єдиної бази даних оцінки нерухомості, повідомив в. о. голови ФДМ Віталій Трубаров.

"Ми вже завершуємо цю процедуру. Я думаю, що з червня ми вже перейдемо на нові рубежі", - сказав він в ефірі "5 каналу".

Керівник фонду нагадав, що метою є недопущення оформлення угод з купівлі-продажу нерухомості за заниженою ціною для уникнення оподаткування, особливо в містах-мільйонниках.

"За нашими даними, коли ця система запрацює, державний бюджет може отримати додатково від 2 до 3 млрд грн", - спрогнозував В.Трубаров.

За його словами, оцінювач у своїй роботі використовуватиме спеціальну програму та вноситиме дані за угодою до бази. "Якщо він потрапляє в індикатив, який там існує, тоді його робота приймається, і нотаріус має право оформити (угоду). Якщо не приймає, тоді угоди не відбуваються", - пояснив керівник фонду.

Як повідомлялося, Верховна Рада на початку грудня 2017 року схвалила створення Єдиної бази даних оцінки нерухомості, спрямованої на боротьбу з "чорними" ріелторами, внісши відповідні правки до Податкового кодексу України.

"Ця правка спрямована проти так званих чорних ріелторів, які занижують ринкову вартість нерухомості, й не поширюється на аграріїв і власників земельних ділянок", - пояснив автор правки народний депутат Максим Курячий під час засідання Верховної Ради.

Законодавчі зміни зобов'язують суб'єктів оціночної діяльності вносити до бази інформацію зі звітів про оцінку нерухомого майна. У свою чергу система аналізує звіти стосовно порушень, або реєструє їх із присвоєнням унікального номера, або відмовляє в реєстрації.

Відповідно до закону, суб'єкт оціночної діяльності може оскаржити відмову в реєстрації оцінки майна протягом 10 днів у ФДМ, який зобов'язаний розглянути заяву не пізніше ніж через п'ять днів.

Згідно з документом, незареєстрований звіт про оцінку є нечинним. При посвідченні угод, для яких передбачено отримання звіту про оцінку, нотаріуси зобов'язані перевіряти реєстрацію звіту та наявність унікального номера.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА