16:04 14.05.2018

Банкіри дали прогноз курсу гривні до осені

5 хв читати
Банкіри дали прогноз курсу гривні до осені

Курс гривні до початку осені може перебувати в межах 25,7-26,3 грн/$1, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.

"За відсутності внутрішніх і зовнішніх шоків коридор курсу гривні на травень-серпень становитиме 25,8-26,3 грн/$1", - сказав директор казначейства банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний.

Як зазначив експерт, в українській відкритій економці головним фактором впливу на курс гривні є динаміка надходжень експортного виторгу, яка, в свою чергу, залежить від сезонності і кон'юнктури сировинних товарних ринків. Навесні-влітку ці фактори, а також сезонне зниження потреби в енергетичному імпорті, як правило, надають підтримку курсу гривні.

"Курсові тренди травня і літніх місяців визначатимуть співвідношенням валютної пропозиції, що формується продажем експортного виторгу аграріями та металургами, і попиту з боку основних покупців: імпортерів-енерготрейдерів, які побоюються подальшого зростання цін на нафту, нерезидентів, що виводять дивіденди і конвертують у валюту кошти від погашення ОВДП, банків, які з травня проводять операції з валютою за більш демократичними правилами", - сказав він.

Серед додаткових факторів впливу на курс гривні О.Курінний назвав перспективи подальшої співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), рівень інтересу фінансових інвесторів до ринку українських цінних паперів, волатильність долара на світових фінансових ринках, співвідношення попиту і пропозиції на готівковому ринку, а також вектор подальшої монетарної політики НБУ і активність його дій на міжбанку.

Аналогічної точки зору дотримується і директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін.

"Влітку курс гривні традиційно зміцнюється. Така тенденція спостерігається в останні два роки в зв'язку з різким зниженням ділової активності. У цей період немає необхідності витрачати валюту на імпорт газу та інші енергоносії. Крім цього, збільшується експортний виторг аграріїв, яким потрібна гривнева ліквідність перед підготовкою до посівної кампанії. За нашими прогнозами, курс гривні до середини літа може закріпитися на рівні 25,7-26,2 грн/$1", - сказав він.

За оцінкою банкіра, до кінця травня курс гривні перебуватиме в діапазоні 25,9-26,3 грн /$1. "Різких коливань не очікуємо. Крім цього, Нацбанк готовий викуповувати надлишки валюти з ринку для поповнення валютних резервів. Регулятор готовий купувати щодня в межах $10 млн. Такий сигнал, безумовно, впливає на настрої гравців", - додав Я.Кабін.

Головний економіст Альфа-Банк Україна і Укрсоцбанку Олексій Блінов також вважає, що значних коливань курсу гривні в травні-червні не буде.

"На сьогодні валютний ринок України збалансований з переважанням пропозиції іноземної валюти над попитом, цьому сприяє й традиційний сезон низького імпорту. Ми не очікуємо значних коливань курсу гривня/долар у травні-червні. Невелике ослаблення валютного курсу може розпочатися наприкінці літа із завершенням сезону низького імпорту. У довшій перспективі динаміка обмінного курсу залежатиме від того, наскільки успішно Україні вдасться забезпечити рефінансування виплат за зовнішнім державним боргом", - сказав він.

У свою чергу, голова правління РВС Банку Владислав Кравець вважає, що гривня найближчим часом повернеться до тенденції повільної девальвації.

"Курс гривні до кінця травня може знизитися до 26,4 грн/$1, до середини літа - до 27 грн/$1, а до кінця року він може перебувати на рівні, близькому до закладеного до держбюджету (до держбюджету-2018 закладено прогноз середньорічного курсу гривні 29,3 грн/$1 - ІФ)", - сказав банкір.

За його оцінкою, тиск на курс гривні посилюватиметься у зв'язку з активною роботою нерезидентів з ОВДП, наприклад, в період їхнього інвестиційного циклу з інвестування в Україну, коли вони фіксуватимуть отриманий дохід за ОВДП і купуватимуть іноземну валюту за гривню. Ризиками для курсу гривні також є періодичне відшкодування ПДВ українським підприємствам і затримка чергового транша кредиту МВФ, а також незрозумілість із джерелами припливу валюти до країни за пікових зовнішніх виплат у 2018 році.

Як вважає В. Кравець, враховуючи фактори ризику зростання інфляції і, відповідно, девальвації гривні, НБУ утримуватиме облікову ставку на нинішньому рівні в 17%.

Банкіри прогнозують зниження курсу гривні до кінця року до 27-30 грн/$1 за сприятливої економічної і політичної ситуації.

"Осінь - традиційний сезон посилення курсової волатильності внаслідок активізації попиту на валюту імпортерами, поступового зниження обсягів експортного продажу і накопичення гривневої ліквідності в системі, значна частина якої перетікає на валютний ринок, розігріває його спекулятивну складову і викликає сплески ажіотажного попиту з боку готівкового ринку. Курсові показники бюджету - середньорічний 29,3 грн/$1 і 30,1 грн/$1 на кінець року - враховують всі перераховані вище фактори ризику з хорошим запасом. Найімовірнішою є динаміка до рівня 27-28 грн/$1 до кінця року", - сказав О.Курінний.

Я.Кабін вважає, що в разі припинення співпраці України з МВФ курс гривні наприкінці року може знизитися більш суттєво.

"До кінця року гривня традиційно девальвує. Те, наскільки сильно буде ослаблена гривня, залежатиме від співпраці України з МВФ. Якщо співпраця припиниться, ситуація може бути непрогнозованою і курс може вийти за рамки оголошеного коридору 30 грн/$ 1. За нашими прогнозами, курс на кінець року становитиме 29,5-30 грн/$1", - сказав експерт.

Експерти вважають низькою вірогідність скасування норми обов'язкового продажу валютного виторгу поточного року.

"Нацбанк переглядає відсоток обов'язкового продажу валютного виторгу раз на шість місяців, керуючись макроекономічними трендами і ціновими перспективами світових товарних ринків. За останнього перегляду в грудні 2017 року ця норма залишилася без змін - на рівні 50%. Подальша лібералізація валютного регулювання, а тим більше повне скасування обов'язкового продажу валюти можливе за умови стабільного зростання потоку експортного виторгу і зарубіжних інвестицій до України. Обидві ці умови наразі далекі від оптимальної реалізації, але позитивна динаміка присутня, що дає підстави очікувати подальшої поступової лібералізації валютного ринку", - сказав О.Курінний.

Я.Кабін вважає, що НБУ в поточному році може лише протестувати можливість зменшення або скасування обов'язкового продажу валютного виторгу.

"Можливо, в середині літа Нацбанк протестує сценарій зі зниженням норми обов'язкового продажу до рівня 25% або, можливо, і повністю його скасує, але, наприклад, на короткий період - три місяці", сказав Я.Кабін.

Натомість В. Кравець допускає можливість скасування цієї норми наприкінці року.

"У випадку, якщо відновиться фінансування за програмою з МВФ, країна матиме опції розмістити єврооблігації або оперувати інвестиціями МВФ і зможе досягти прогресу в рефінансуванні зовнішнього державного боргу. НБУ може зменшити або повністю скасувати норму обов'язкового продажу валютного виторгу, який наразі становить 50%, не раніше четвертого кварталу поточного року", - сказав банкір.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА