15:44 15.05.2018

НБУ заявляє про відсутність потенційних покупців російських банків в Україні

3 хв читати
НБУ заявляє про відсутність потенційних покупців російських банків в Україні

 Національний банк України (НБУ) наразі не бачить потенційних покупців банків із російським держкапіталом і вважає згортання діяльності єдиним шляхом для їх виходу з країни, повідомила заступник голови правління центробанку Катерина Рожкова.

"Щодо Промінвестбанку (ПІБ) і Сбербанку, там були потенційні інвестори, яким НБУ відмовив. Наразі питання (про шляхи виходу - ІФ) залишається відкритим... Ми сьогодні не бачимо потенційних покупців, які могли б купити ці банки, оскільки вони дуже великі", - сказала вона журналістам під час публічного заходу проекту USAID "Трансформація фінансового сектора" в Києві у вівторок.

К.Рожкова пояснила, що міжнародні фінансові інституції не проявляють до цих банків інтересу, оскільки вони перебувають під санкціями, тоді як серед фізичних осіб НБУ не бачить таких інвесторів, які могли б не лише придбати один із банків, а й інвестувати та розвивати його.

"Тому логічний висновок, який може зробити НБУ: згортання діяльності - це єдиний цивілізований шлях для цих банків", - сказала заступник голови центробанку.

К.Рожкова також нагадала, що цим шляхом уже пішли БМ Банк, який ухвалив рішення про здачу банківської ліцензії, і ВТБ Банк, котрий активно скорочує свою діяльність.

При цьому вона зазначила, що центробанк не може якось прискорити вихід банків із російським держкапіталом з України.

"Ми працюємо з банками, ми встановили їм обмеження за розширенням депозитної бази, процентною ставкою та інші обмеження. Але, знову-таки, ми працюємо в правовому полі. Є пруденційні вимоги центробанку - це вимоги до капіталу, до ліквідності, до нормативів. Інших вимог - політичних чи будь-яких іще - НБУ не може встановлювати", - сказала К.Рожкова.

Як повідомлялося, НБУ в березні поточного року ухвалив рішення відмовити у придбанні через АТ "Паритетбанк" (Білорусь) істотної участі в ПАТ "Сбербанк" (Київ) у розмірі 100% його статутного капіталу у зв'язку з невідповідністю заявника вимогам законодавства України.

Раніше інтерес до купівлі українського Сбербанку проявляв білоруський бізнесмен Віктор Прокопеня, який мав намір придбати Паритетбанк і через нього безпосередньо українську "дочку" Сбербанку РФ.

Спочатку влада Білорусі схвалила продаж бізнесменові держбанку за $50 млн, однак пізніше підконтрольна В.Прокопені компанія VP Capital повідомила, що Паритетбанк залишається власністю його поточного власника - Республіки Білорусь.

Крім того, Сбербанк (РФ) мав домовленість про продаж українського активу іншій групі інвесторів, але угода не відбулася. НБУ в липні 2017 року відмовив бізнесмену Григорію Гусельникову та синові власника НК "Русснефть" Михайла Гуцерієва Саїду відповідно у придбанні істотної участі в ПАТ "Сбербанк" (Україна).

Сбербанк (раніше - дочірній банк Сбербанку Росії, до цього - банк "НРБ") заснований у 2001 році. Його єдиним власником є Сбербанк Росії.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2018 року за розміром активів (42,363 млрд грн) фінустанова посідала 9-е місце серед 84 банків, що діяли в країні.

Інтерес до Промінвестбанку проявляли двоє громадян України - Максим Микитась та Павло Фукс: у квітні 2017-го вони подали пакети документів для погодження набуття прямої істотної участі у фінустанові. Водночас 28 липня 2017 року НБУ ухвалив рішення відмовити в узгодженні такої угоди.

Крім цього, НБУ в грудні 2017 року повернув власнику та президенту групи DCH Олександру Ярославському на доопрацювання пакет документів для узгодження опосередкованого отримання істотної участі в Промінвестбанку у зв'язку з його некомплектністю.

У середині лютого 2018 року Нацбанк заявив, що не отримував більше пакетів документів для погодження набуття істотної участі в Промінвестбанку.

ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (Промівенстбанк) заснований у 1992 році. Російський Зовнішекономбанк (ЗЕБ) володіє 99,7% його акцій.

За даними Нацбанку України, на 1 січня 2018 року за розмірами активів ПІБ посідав 14-е місце (20,092 млрд грн) серед 84 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА