17:27 15.05.2018

ОТГ використовували 2,5 млрд грн бюджетних коштів без "дорожньої карти" - Рахункова палата

2 хв читати
ОТГ використовували 2,5 млрд грн бюджетних коштів без "дорожньої карти" - Рахункова палата

Надання об'єднаним територіальним громадам (ОТГ) з державного бюджету в 2016-2017 роках 2,5 млрд грн субвенцій на формування їхньої інфраструктури не вирішило проблем, оскільки законодавчо не визначені типові інфраструктури ОТГ з прив'язкою до субвенції. До такого висновку дійшли аудитори Рахункової палати, проаналізувавши реформу міжбюджетних відносин, засновану в 2015 році, щодо об'єднаних територіальних громад.

Як повідомляється в прес-релізі відомства, Кабінет Міністрів затвердив перелік заходів, але не визначив пріоритетні галузі, на які варто, перш за все, направити кошти. Делеговані повноваження більшістю ОТГ не виконуються, зокрема, щодо соціального захисту населення. Причина - відсутність на території ОТГ органів соціального захисту, програмного забезпечення, кадрового потенціалу, неможливість здійснювати облік одержувачів послуг, здійснювати призначення соцдопомоги, а також фінансувати ці послуги.

Аудитори зазначили, що трактування напрямів на кшталт "здійснення інших заходів щодо об'єктів комунальної форми власності, які є важливими для посилення територіальної громади" надає можливість витрачати кошти на все: від капітального будівництва парків до поточного ремонту будівель рад, встановлення огорожі навколо ставка.

"Відсутність жорстких умов використання субвенції створює ризики розпорошення коштів на проекти з меншим соціальним ефектом, або реалізація яких безпосередньо не пов'язана з розвитком необхідної інфраструктури ОТГ", - наголошується в прес-релізі.

Аудитори Рахункової палати наголошують на необхідності формалізації переліку напрямів використання субвенції із закріпленням пріоритетів, що забезпечують достатній рівень соціально-економічного розвитку громад та доступність і якість надання послуг на їхній території.

"Мінрегіон і Кабмін мають надати ОТГ чітку "дорожню карту" до пріоритетних напрямів, запобігти протизаконному і неефективному витрачанню коштів, особливо з огляду на те, що велика кількість керівників ОТГ не має належного досвіду і підготовки. Наразі ОТГ рухаються дещо наосліп", - зазначив заступник голови Рахункової палати Андрій Майснер, слова якого наводяться в прес-релізі.

Наголошується також, що за результатами аналізу Кабінету Міністрів рекомендовано здійснювати подальші кроки із формування об'єднаних територіальних громад навколо адміністративно-територіальних центрів, які вже мають необхідну інфраструктуру, а також доручити Мінрегіону визначити потребу в установах для виконання місцевими радами ОТГ повноважень у сфері освіти, охорони здоров'я, соціального захисту населення.

У прес-релізі наголошується, що понад 29% території України вже охоплено об'єднаними територіальними громадами, в яких проживають понад 6 млн українців. Протягом 2015-2017 років було сформовано 698 ОТГ, з яких 665 вийшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА