13:10 16.05.2018

Обіг торгівлі сільгосптоварами в I-кв. між Україною та ЄС становив $2,2 млрд

2 хв читати
Обіг торгівлі сільгосптоварами в I-кв. між Україною та ЄС становив $2,2 млрд

Обіг торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом в січні-березні 2018 року становив $2,2 млрд, повідомляється на сайті Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

Як зазначив заступник директора ННЦ Микола Пугачов, слова якого наводяться в повідомленні, позитивне сальдо становило $845 млн.

"У першому кварталі відбулося збільшення як імпорту - до $669 млн (+ 27%), так і експорту - до $1,513 млрд (+ 15%) порівняно із відповідним періодом 2017 року", - зазначено в повідомленні.

Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються - Іспанія, Нідерланди, Італія, Польща, Німеччина і Франція, з сукупною часткою в обігу агропродукції понад 72%.

Згідно з повідомленням, основні обсяги поставок до Європи Україна забезпечує за рахунок зернових і олійних культур, а також соняшникової олії та макухи.

Водночас Україна імпортує з країн - членів ЄС переважно зернові культури, насіння олійних, какао-боби і шоколад, різні харчові продукти, відходи переробної промисловості, спирт і алкогольні напої.

М.Пугачов також уточнив, що за три місяці 2018 року українські експортери повністю використовували безмитні квоти на пшеницю, кукурудзу, мед, яблучний і виноградний соки, солод, квартальну квоту на м'ясо птиці, а також піврічну - на вершкове масло, уточнив він. Додавши, що за більшістю інших продуктів середній відсоток використання квот є досить низьким.

"У 2018 році планово зростають квоти на окремі товарні позиції. Зокрема: цукор, крохмаль, соки, висівки, ячмінну крупу, пшеницю, кукурудзу, баранину тощо. Крім того, діють додаткові преференційні квоти для України на вісім товарів: мед, виноградний сік, ячмінну крупу, оброблені томати, овес, пшеницю, кукурудзу і ячмінь", - додав експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА