12:35 17.05.2018

Боржники за компослуги платитимуть штрафи і втратять право на субсидію - "Київводоканал"

2 хв читати
Боржники за компослуги платитимуть штрафи і втратять право на субсидію - "Київводоканал"

 Жителі Києва, що мають заборгованості зі сплати послуг з водопостачання, з 1 січня 2019 року платитимуть штраф у розмірі 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення платежу, а також втратять право на отримання субсидій, повідомив директор розрахункового департаменту ПрАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" Валерій Люлін.

"Новий закон "Про житлово-комунальні послуги" (вступає в силу 10 червня - ІФ) впроваджує застосування неустойки і пені у разі несплати за житлово-комунальні послуги. Ця норма набуде чинності з нового року. Крім того, наявність заборгованості за два місяці позбавляє права на отримання субсидій. Новий закон також надає нам право проводити відключення", - сказав він на прес-конференції в четвер.

В.Люлін додав, що кияни мають півроку на сплату боргів або укладення договорів про їхню реструктуризацію, щоб уникнути штрафних санкцій. "До тих, хто зловживає неплатежами, будуть застосовуватися судові позови. Ми розробляємо з Центром комунального сервісу програму сумісних позовів. Якщо у людини буде заборгованість не лише за воду, але і за тепло та електрику, це об'єднається в один позов, і такі судові рішення приведуть до значного збільшення заборгованості за рахунок штрафних санкцій, інфляційних втрат. У майбутньому борги будуть стягнуті в судовому порядку", - зазначив директор розрахункового департаменту "Київводоканалу".

Водночас "Київводоканал" змінить порядок нарахування сум оплати за воду в зв'язку з новим законом "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання". За словами директора департаменту правового забезпечення ПАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" Катерини Швець, нарахування здійснюватимуть за загальнобудинковими лічильниками з подальшим розподілом квартирами за методикою, яку розробить Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

"Згідно з проектом, розподіл здійснюється за квартирними лічильниками. Якщо в будинку є квартири або нежитлові приміщення, які не оснащені лічильниками, то квартири (з лічильниками - ІФ) оплачують за ту кількість води, яку вони спожили, а різниця між будинковим лічильником і сумою квартирних пропорційно лягає на тих, у кого немає лічильника", - пояснила К.Швець.

Представники "Київводоканалу" також повідомили, що тарифи на послуги з водопостачання на 2019 рік будуть підвищені після узгодження Нацкомісією, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг.

Згідно з інформацією на сайті водоканалу, запропоновано збільшити тариф за водопостачання на 2019 рік на 26%, до 21,365 грн. "Київводоканал" пояснює намір підвищити тариф зростанням витрат на ремонти та витратні матеріали.

За даними водоканалу, боржниками за послуги з водопостачання є 15% киян, їхня загальна заборгованість перевищує 303 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА