13:56 17.05.2018

"ArcelorMittal Кривий Ріг" може повністю зупинитися через страйк залізничників

4 хв читати
"ArcelorMittal Кривий Ріг" може повністю зупинитися через страйк залізничників

 На найбільшому в Україні Криворізькому гірничо-металургійному комбінаті ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" (Дніпропетровська обл.) через страйк залізничників, які підтримали акції протесту працівників "Укрзалізниці", наразі не функціонують кілька основних цехів, і в разі погіршення ситуації підприємство може повністю зупинитися.

Як повідомляється в офіційному коментарі підприємства, 16 травня колектив залізничного цеху ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" (третя і четверта зміни) приєднався до акції протесту залізничників "Укрзалізниці", озвучені основні вимоги робітників: підвищення заробітної плати до європейського рівня в EUR1000 і забезпечення відповідності всього рухомого складу стандартам охорони праці.

"Машиністи тепловозів, їхні помічники та складачі потягів відмовилися виходити на лінію, чим поставили під загрозу роботу всього комбінату. Ця акція не була анонсована й узгоджена заздалегідь із керівництвом ПАТ " ArcelorMittal Кривий Ріг". Тому підприємство не мало можливості завчасно внести корективи у виробничий процес. Такий страйк є незаконним", - констатується в офіційному коментарі компанії.

При цьому уточнюється, що наразі на підприємстві працюють лише 14 тепловозів із 92. У зв'язку з цим паралізований весь технологічний ланцюжок. Повністю зупинені підрозділи гірничого департаменту, агломераційні цехи, всі доменні печі (крім шостої) та весь сталеплавильний і прокатний переділи.

"Такі позапланові збої в роботі виробничих агрегатів украй негативно позначаються на функціонуванні газотранспортної системи. Є реальна загроза вибухів газопроводів унаслідок перепадів тиску, що може призвести до техногенної катастрофи в масштабах не тільки комбінату, а й міста. Поки що фахівцям підприємства вдається утримувати ситуацію під контролем", - наголошується в повідомленні.

Керівництво "ArcelorMittal Кривий Ріг" провело низку зустрічей із колективом для обговорення вимог, які висунули залізничники. Вчора, 16 травня, створена комісія розпочала обстеження локомотивів щодо їх відповідності вимогам охорони праці. Виявлені в ході оглядів порушення усуватимуться в міру можливості на місці, силами фахівців підприємства. Незважаючи на це залізничники поки що не стають до роботи, переговори про рівень заробітної плати тривають, ідеться в коментарі.

При цьому адміністрація нагадує, що на сьогодні в "ArcelorMittal Кривий Ріг" працює понад 21 тис. осіб чоловік, середня заробітна плата становить 14 000 грн. Вона є конкурентною серед підприємств гірничо-металургійного комплексу України. З 1 травня заробітну плату було підвищено до 20%.

Компанія ArcelorMittal інвестувала в розвиток підприємства з моменту його придбання $9 млрд з урахуванням придбання активу, ставши найбільшим іноземним інвестором в Україні. У найближчі кілька років планувалося інвестувати ще $1,5 млрд у розвиток виробництва до 2022 року.

"Однак в умовах, що склалися, реалізація інвестиційної програми, соціальних проектів і подальший розвиток підприємства - під великим питанням. Якщо найближчим часом цю ситуацію не вдасться врегулювати, виробництво буде повністю зупинено, його відновлення потребуватиме багато часу, на це доведеться витратити колосальні ресурси", - резюмується в коментарі підприємства.

Як повідомляв агентству "Інтерфакс-Україна" представник однієї з профспілок на "ArcelorMittal Кривий Ріг" Юрій Самойлов, "італійський страйк", який останніми днями проводять на підприємствах "Укрзалізниці" в Кривому Розі через несправність рухомого складу, почав негативно впливати на виробничі процеси гірничо-металургійних підприємств у місті, що може призвести до техногенної катастрофи.

За його словами, локомотиви не ремонтували понад 25 років, тому залізничники відмовляються працювати на них.

Представник незалежної профспілки також додав, що складнощі з відвантаженням продукції спостерігаються на більшості підприємств Кривого Рогу, зокрема групи "Метінвест". "За моїми даними, наразі третина продукції з підприємств не відвантажується", - сказав він.

У свою чергу в коментарі "Укрзалізниці" повідомляється, що Рада профспілки залізничників і транспортних будівельників України не підтримала окремих випадків так званого італійського страйку локомотивників.

"Рада профспілки залізничників і транспортних будівельників України не підтримує оголошеного Вільною профспілкою машиністів локомотивного депо Кременчук "італійського страйку", - йдеться в повідомленні на офіційному сайті Ради профспілки.

У ньому наголошується, що "профспілка солідарна у прагненні використовувати всі доступні легальні способи обстоювання інтересів працівників".

"Ми розуміємо, що тепер у компанії існують всі можливості для конструктивного соціального діалогу. Це наочно продемонстрували рішення правління ПАТ "Укрзалізниця" щодо впровадження нового положення про оплату праці, що в підсумку зумовило реальне збільшення зарплати залізничників усіх категорій", - цитує "Укрзалізниця" інформацію Ради профспілки.

При цьому Рада профспілки залізничників і транспортних будівельників України нагадує, що перебуває в постійному діалозі з правлінням "Укрзалізниці" з питання поступового та послідовного вдосконалення положення про оплату праці працівників ПАТ для подальшого реального збільшення зарплати працівників компанії та закликає до конструктивного діалогу.

"ArcelorMittal Кривий Ріг" - найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема арматури та катанки.

ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" і низкою малих компаній, зокрема ПАТ "ArcelorMittal Берислав".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА