17:33 17.05.2018

ВР прийняла за основу законопроект про відновлення кредитування

2 хв читати
ВР прийняла за основу законопроект про відновлення кредитування

Верховна Рада прийняла в повторному першому читанні законопроект №6027-д про відновлення кредитування, який має сприяти вирішенню проблеми низької платіжної дисципліни позичальників.

Відповідний законопроект підтримали 237 народних депутатів за необхідних 226 голосах.

"Повноцінне відновлення кредитування блокується низкою прогалин в законодавстві, що знижує ефективність діяльності банківського сектора", - сказав глава Національного банку України (НБУ) Яків Смолій на засіданні парламенту в четвер. При цьому серед прогалин він вказав: неефективний інститут поруки та поширені схеми ухилення від виконання своїх зобов'язань за договором поруки шляхом ліквідації юрособи-боржника, складний і ризиковий механізм визначення і зміни процентної ставки, неефективний механізм позасудового врегулювання питання боргових зобов'язань.

"Понад 55% усього кредитного портфеля банків країни - проблемні кредити. Тобто понад 90 днів ці кредити не обслуговуються, які не гасяться відсотки, не оплачуються зобов'язання, не погашається тіло кредиту. Через це в банках скорочується грошова маса, а отже - страждають вкладники. Ці боржники, яких більше половини, шукають будь-які прогалини в законодавстві, щоб уникнути відповідальності за невиконання зобов'язань перед банком", - зазначив перший заступник голови комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності Михайло Довбенко, представляючи законопроект у парламенті.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, оприлюдненою на сайті парламенту, під час доопрацювання документа була уточнена норма, зокрема, щодо доступу банків до Державного реєстру активів цивільного стану. Такий доступ пропонується надавати за письмової згоди фізичної особи, якого стосуються відомості.

Крім цього, з одного року до шести місяців скорочені терміни пред'явлення кредитором вимог до спадкоємців з дня отримання ним свідоцтва на спадщину. При цьому норма виключає ситуацію, коли банк не знав і не міг знати про відкриття спадщини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА