18:20 17.05.2018

Закон про Антикорупційний суд критично важливий для просування України за програмою EFF - МВФ

2 хв читати
Закон про Антикорупційний суд критично важливий для просування України за програмою EFF - МВФ

Закон про Антикорупційний суд є критично важливою вимогою для завершення четвертого перегляду програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ), заявив офіційний представник МВФ Джеррі Райс.

"Необхідний прогрес із низки питань, щоб ми могли завершити четвертий перегляд (програми EFF - ІФ). Це стосується і енергетичного сектора, і фіскальної політики, і ухвалення закону, який дозволить заснувати сильний і незалежний Антикорупційний суд. Останнє є критично важливим", - сказав він під час традиційного брифінгу у Вашингтоні в четвер.

При цьому Д.Райс підкреслив, що остаточна версія закону про Антикорупційний суд повинна повністю відповідати зобов'язанням України в рамках програми співпраці, а також рекомендаціям Венеціанської комісії та Ради Європи.

Представник МВФ також нагадав про необхідність приведення внутрішніх тарифів на газ до ринкового рівня. Поряд з цим важливо забезпечити захист від такого підвищення малозабезпечених і незахищених верств населення, додав він.

"Дата приїзду місії до Києва в рамках четвертого перегляду програми EFF поки що не визначена", - підсумував Д.Райс.

Як повідомлялося, відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) з першим траншем в $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 рр. до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза через невиконання умов, політичну кризу і зміну уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори про продовження фінансування поновилися, проте Фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

Отримання чергового траншу кредиту МВФ, який спочатку був запланований на травень-червень 2017 року, поки перенесено на невизначений термін через невиконання українською стороною ряду умов.

Фонд продовжує наполягати на ухвалення владою України законодавства про Антикорупційний суд відповідно до зобов'язань країни в рамках програми співпраці EFF.

Крім того, МВФ очікує реалізації Україною інших відкладених заходів, необхідних для розв’язання завдань програми, зокрема в енергетичному і фіскальному секторах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА