13:34 18.05.2018

"ArcelorMittal Кривий Ріг" почав генерувати збитки через страйк залізничників і часткову зупинку виробництва

4 хв читати
"ArcelorMittal Кривий Ріг" почав генерувати збитки через страйк залізничників і часткову зупинку виробництва

Криворізький гірничо-металургійний комбінат ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" (Дніпропетровська обл.) завершив квітень із від’ємним грошовим потоком понад 600 млн грн, у травні фінансові втрати, як очікується, сягатимуть понад 1,5 млрд грн, і можуть виникнути перебої з виплатою зарплати та проблеми з оплатою сировини для виробництва.

Як повідомляється в поширеному прес-службою підприємства інтерв'ю фінансового директора меткомбінату Сергія Плічка, вперше за 12 років підприємству загрожує фінансова криза через різке зниження обсягів виробництва: спочатку це було зумовлене виходом з ладу половини конвертерів, потім невдалою спробою запустити ДП-9 після капремонту та діями залізничників.

"У квітні втрати виробництва через аварію в першому блоці конвертерів, яка сталася на початку березня, сягнули 229 тис. тонн сталі. Очікувані втрати у травні внаслідок незапуску ДП-9 після капремонту перевищать 250 тис. тонн сталі", - констатував топ-менеджер.

За його словами, за два місяці фінансові втрати перевищать 2,1 млрд грн, що ставить під сумнів можливість подальшого фінансування поточної операційної діяльності. Щоб пережити скрутну фінансову ситуацію, необхідно приймати рішення про призупинення низки проектів і соціальних програм. Якщо говорити про соціальні видатки, то це стосуватиметься більшості статей.

Відповідаючи на запитання про виплату зарплати за травень, фіндиректор пояснив, що виконувався аналіз ситуації, і навіть з урахуванням великих втрат зарплату за травень буде виплачено.

"Щодо червня поки що говорити складно. Все залежить від того, чи зможемо ми до кінця травня стабілізувати виробництво та вийти на прийнятний фінансовий потік, що дасть нам змогу продовжувати операційну діяльність. На жаль, усі плани стосовно відновлення виробництва були зірвані внаслідок незапланованої акції протесту працівників цеху експлуатації залізничного транспорту, через дії яких довелося зупинити цілу низку агрегатів і цехів. Ця акція ставить під сумнів наші можливості стабілізувати виробництво в ті терміни, які раніше було заплановано", - зазначив С.Плічко.

При цьому він наголосив, що якщо ситуація погіршуватиметься, то це призведе до повної зупинки підприємства і ще більш важких фінансових наслідків. "У цьому випадку ми будемо змушені рекомендувати генеральному директору підприємства переводити персонал більшості цехів на неповну зайнятість, у простій, зі збереженням мінімальних гарантій з оплати праці, які передбачено в умовах колективного договору".

Фіндиректор уточнив, що весь річний фонд оплати праці становить понад 3 млрд грн. З поясненням складності ситуації були зустрічі з залізничниками, однак "люди не розуміють, не хочуть почути". За його словами, через зниження обсягів виробництва підприємство вже почало менше витрачати коштів на закупівлю сировини та різних матеріалів, оскільки зупинені доменні печі. У свою чергу рішення щодо зарплати має бути знайдене за столом переговорів. Але спочатку потрібно відновити виробництво, розпочати відправлення продукції до портів, отримувати гроші від її продажу, а вже потім говорити про зарплату.

При цьому С.Плічко констатував, що постійно зростають операційні витрати. Наприклад, кокс наприкінці минулого року підскочив до $375/тонна. Тарифи на електроенергію на початку року зросли на 15%, на залізничні перевезення - на 15-20% з кінця минулого року. Природний газ за останні місяці подорожчав на 12%. За весь минулий рік усі енергетичні ресурси (і покупні, і внутрішні) обійшлися підприємству в $1,2 млрд, і цього року витрати можуть бути ще більшими.

Крім того, з 2018 року Криворізька міськрада підвищила ставку податку на землю для підприємства більше ніж удвічі - з 0,9% до 1,9%, що призведе до додаткових витрат - за підрахунками, доведеться заплатити з цього податку 643 млн грн. Крім того, міськрада наразі розглядає питання про подальше підвищення в кілька разів ставки оренди землі на 2019 рік.

"Усі ці питання необхідно враховувати при перегляді рівня зарплати, щоб завтра ми не опинилися в ситуації, коли не буде можливості своєчасно її виплачувати", - наголосив фіндиректор.

Топ-менеджер вважає, що людей використовують певні політичні сили, які відкрито підтримують ці протести в соцмережах і ЗМІ.

Як повідомлялося, на найбільшому в Україні ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" через страйк залізничників, які підтримали акції протесту працівників "Укрзалізниці", наразі не функціонують кілька основних цехів, і в разі погіршення ситуації підприємство може повністю зупинитися. На сьогодні на підприємстві задіяні лише 14 тепловозів з 92. У зв'язку з цим паралізований увесь технологічний ланцюжок. Повністю зупинені підрозділи гірничого департаменту, агломераційні цехи, всі доменні печі (крім шостої), весь сталеплавильний і прокатний переділи.

Керівництво "ArcelorMittal Кривий Ріг" провело низку зустрічей із колективом для обговорення вимог, висунутих залізничниками.

"ArcelorMittal Кривий Ріг" - найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема арматури та катанки.

ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" і низкою малих компаній, зокрема ПАТ "ArcelorMittal Берислав".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА