14:06 21.05.2018

Україна у 2017 р. експортувала волоських горіхів на $101 млн

2 хв читати
Україна у 2017 р. експортувала волоських горіхів на $101 млн

 Експорт волоських горіхів з України у 2017 році становив 31 тис. тонн, або на $101 млн, повідомили в асоціації "Укрсадпром".

"Традиційно провідними експортними товарами стали волоські горіхи - $101 млн і плоди в замороженому, вареному вигляді - $61 млн. Чималі доходи підприємці отримали від постачання різних ягід - $11 млн, кісточкових плодів - $10 млн, яблук і груш - $7 млн", - уточнив голова "Укрсадпрому" Дмитро Крошка в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас експорт волоських горіхів у натуральному виразі порівняно з 2016 роком знизився з 40 тис. тонн до 31 тис. тонн, а експорт плодів заморожених, варених і сирих зберігся на рівні 42 тис. тонн.

Як пояснили в асоціації, збільшення доходів пояснюється зростанням експортних цін на горіхи, насамперед чищені. Також знайно зріс експорт насіннєвих - з 14 до 24 тис. тонн, за рахунок яблук, а також кісточкових плодів - з 2 до 12 тис. тонн, переважно за рахунок черешень і слив.

Крім того, нині дедалі більшої популярності в Україні набувають такі культури, як лохина, жимолость, а також органічне вирощування фруктів. Також промислові підприємства здійснбвали закладення молодих насаджень смородини, ожини, чорноплідної горобини та фундука.

"Ці культури незабаром посядуть гідне місце в структурі виробництва й експорту, оскільки їх закладення пов'язані не з експериментом, а з попитом на них з боку нових партнерів", - зазначає експерт.

Загалом, за даними "Укрсадпрому", експорт плодово-ягідної продукції в 2017 році перевищив $195 млн, збільшившись майже на третину порівняно з 2016 року.

"Основним досягненням в експорті для України стало створення позитивного торговельного сальдо на традиційну для нас продукцію, а також майже дворазове збільшення середньої ціни реалізації. Основним вектором експорту української плодово-ягідної продукції стали країни ЄС", - наголосили в асоціації.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА