13:26 22.05.2018

Рада прийняла за основу законопроект про стимулювання і розвиток сімейних фермерських господарств

2 хв читати
Рада прийняла за основу законопроект про стимулювання і розвиток сімейних фермерських господарств

Верховна Рада у вівторок прийняла в першому читанні законопроект про стимулювання і розвиток сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності "(№7060).

За відповідне рішення проголосували 230 народних депутатів за 226 необхідних голосів.

"Ми з колегами підтримуємо обмеження, які пропонується встановити законопроектом на розпорядження і зміни цільового призначення земельної ділянки, безоплатно отриманого у власність або в оренду без аукціонів. Пропонується також встановити 7-річну заборону на відчуження земельних ділянок під особисте селянське господарство, отримані громадянами в порядку безоплатної приватизації, передання їх у користування третім особам, зміни їхнього цільового призначення", - прокоментував рішення глава парламентського підкомітету з опитуваннями земельних відносин Олег Кулініч на своїй сторінці в мережі Facebook.

За його словами, важливою новацією законопроекту є збільшення гарантійного внеску для учасників земельних торгів.

"Зараз багато випадків, коли учасник аукціону пропонує захмарну орендну плату, виграє аукціон, а потім відмовляється її платити. Тому збільшення гарантійного внеску має скоротити факти таких зловживань", - зазначив О.Кулініч.

Як повідомлялося, група народних депутатів України 4 вересня 2017 року зареєструвала у Верховній Раді законопроект, що скасовує безкоштовну приватизацію землі сільськогосподарського призначення для ведення особистого господарства, а замість цього вводить аукціони із передання земельних ділянок в оренду з правом викупу.

Право безкоштовної приватизації земель для ведення особистого господарства автори законопроекту пропонують залишити за працівниками соціальної сфери, які працюють у сільській місцевості, ветеранами війни і власниками будівель, розташованих на земельній ділянці. При цьому документ дозволяє для ведення городництва поза аукціонами передавати в оренду не більше 0,6 га землі.

Законопроектом також пропонується підвищити удесятеро розмір гарантійного внеску, який стягується з учасників аукціонів з придбання права на оренду землі.

Проект закону передбачає скорочення земельної ділянки, який можна безкоштовно приватизувати для ведення особистого господарства -до 1 га з 2 га. Крім того, документ забороняє протягом семи років змінювати цільове призначення землі, яку безкоштовно передано державою для особистого користування.

Законопроект також визначається перелік осіб, які мають право на безкоштовну приватизацію землі для ведення особистого господарства: учасники бойових дій та працівники соціальної сфери села.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА